Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam štene francuskog buldoga staro 3,5 meseca i primetila sam da joj se pojavio mali pečat  na nozi praćen perutanjem. Odmah sam je odvela kod veterinara i rekli su da je u pitanju ova bolest. Prvo mi nije jasno kako je dobila pošto sam sve živo od kad sam je uzela uradila ''po protokolu'' i vakcine i najbolja ishrana i bez dugih šetnji po hladnoći. Uglavnom dali su mi amitraz  ili tako nešto, rastvor koji se natapa 1 nedeljno, 3 nedelje, plus vitamin E, 1 tableta dnevno. Međutim njoj se stanje pogoršalo i pojavili su se na drugim mestima pečati i sve ih je više. Ne znam šta da radim, da li bi joj pomoglo da joj dajem jos neki komplex vitamina ili šta? Tijana

O: Imajući u vidu patogenezu i tok bolesti, lečenje demodikoze zahteva veliki angažman i strpljenje vlasnika. Bolest može dugo trajati i recidivirati, a važno je istaći da se generalizovana forma demodikoze ne može izlečiti već samo držati pod kontrolom i zalečiti. Terapija ove bolesti je veoma kompleksna iz razloga što je često neophodno tretirati i sistemsko oboljenje koje prati ili je prethodilo demodikozi.

Pored tretiranja sistemskog oboljenja, koje je veoma važno u terapiji, potrebno je primenjivati antiparazitik protiv demodexa. Zatim je obavezna podrška imunološkom sistemu ishranom, kao i primena vitamina i amonokiselina. U terapiji se koristi antiparazitik amitraz, ali se kupanju pribegava samo u generalizovanoj formi demodikoze i sprovođenje terapije mora biti pod strogom kontrolom veterinara koji će proveravati efekte ovog antiparazitika kao i koncentraciju tokom više nedelja tretmana. Posle nestanka kliničkih simptoma demodikoze, životinja se ne smatra zdravom sve dok ne prođe dvanaest meseci od tretmana, a nove lezije na koži se nisu pojavile. Kod većine tretiranih pasa javlja se recidiv posle šest meseci od završene terapije.

Psi koji su lečeni od demodikoze ne preporučuju se za paranje već takve pse bi trebalo kastrirati / sterilisati.

O demodikozi smo pisali ovde.

Savetujem Vas da budete u stalnom kontaktu sa vašim veterinarom kako bi ustanovio stepen raširenosti demodikoze, a shodno tome i efikasnost terapije. Svakako Vam preporučujem da ishranu obogatite vitaminsko -  aminokiselinskim preparatima koji će pospešiti imunitet.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak