Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam ženku kratkodlakog jazavičara staru 3,5 god. Pre 2 meseca joj se pojavilo udubljenje sa desne strane kičme prečnika oko 3 cm (izgleda kao da su joj naprsla rebra i upala unutra), a to je na dodir ne boli. Zanima me da li je to nešto ozbiljno i šta činiti dalje? Unapred hvala na odgovoru.
Marko

O: Čest problem pasa malih rasa sa kratkim nogama i dugom kičmom (kao što je jazavičar) su degenerativne promene kičme. Do degenerativnih promena na kičmi pasa najčešće dolazi na mestima najvećeg mehaničkog opterećenja.

To su mesta gde slabije pokretan deo kičme prelazi u jače pokretan - vratni i slabinski deo. Neke od anomalija i patoloških stanja koštanog sistema i lokomotornog aparata pasa su posledica neadekvatne ishrane u periodu rasta i razvoja, neke promene mogu biti i nasledne.

Ukoliko se radi o nekom patološkom procesu, rana dijagnostika ima veliki značaj u terapiji. Kliničkim pregledom i rentgenografijom veterinar može ustanoviti o kakvoj promeni koštanog sistema se radi.

Moja preporuka je da se utvrdi faktičko stanje kičme opštim i specijalnim pregledom i na osnovu postavljene dijagnoze razmotri moguća terapija.

Na probleme sa kičmom se može uticati ishranom pa je u slučaju postojanja dijagnoze za neko od oboljenja indikovana primena medicinskih dijetetskih hrana za tu vrstu oboljenja, među koje spadaju:

- Mobility Support Royal Canin (u dehidriranom obliku). Royal Canin Veterinary Diet "Mobility Support" je indikovana kao pomoć u održavanju pokretljivosti zglobova odraslog psa, a sadrži zelenousne dagnje koje redukuju simptome zapaljenja zglobova kod pasa, pomažu u održavanju pokretljivosti zglobova, sadrži i omega-3 masne kiseline dugih lanaca koje modifikuju zapaljenske reakcije i imaju blagotvorno dejstvo na zglobove, kao i na jačanje imunološkog sistema.

- Hill's J/D (u dehidriranom obliku - granule i konzerviranom obliku). Hill's Prescription Diet J/D hrana, služi kao potpora lečenju problema lokomotornog sistema  kod pasa, a sadrži visok nivo materija koje smanjuju zapaljenje oko zgloba i u zglobu, a dobijaju se iz ribljeg ulja dubinskih riba. Takođe sadrži antioksidantsku formulu sa vitaminom E i C, selenom i beta-karotenom pa na taj način pojačava zdrav imunološki sistem, a osim toga sadrži kontrolisane kalorije koje sprečavaju povećanje telesne težine, bez dodatnog opterećenja za zglobove.

Postoje i preparati koji se daju kod promena u koštanom sistemu, kod problema sa vezivnim tkivom, kod upale tetiva, slabosti tetiva i vezivnog tkiva, ukočenosti zglobova i bolesti koje onemogućavaju kretanje (spondiloza i artroza).

To su:  Canhydrox GAG (Canina) - pomaže kod akutne i hronične bolesti zglobova, upale i dehidracije tetiva i vezivnog tkiva, ukočenosti zglobova (spondiloza, artroza). Starijim psima se na svakih 14 kg telesne težine daju po 4 tablete. Cani Agil - prehrambeni dodatak za pse kao zaštita tkiva, hrskavica i zglobova. Dozira se jedna ipo tableta na 10 kg telesne težine. Zatim Antiartrozin - plus, za pse do 10 kg daju se 2 tablete na dan, a preko 10 kg daju se 3 tablete na dan. Njihovim delovanjem obnavlja se i stabilizuje struktura vezivnog tkiva (tetive, ligamenti, zglobna hrskavica, diskovi).

Preporučila bih Vam da psa odvedete na veterinarski pregled, kako bi se na osnovu njega i dodatnih metoda (RTG snimak), postavila dijagnoza, a nakon toga na osnovu nalaza veterinar će odlučiti da li i koje od navedenih preparata je potrebno da dajete Vašem ljubimcu.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak