Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Poštovani, uskoro ćemo postati vlasnici ženkice coton de tulear. Zanima nas nešto više o zdravlju, ishrani, dresuri (za osnovne stvari), i na koji način da se postavimo, s obzirom na to da imamo dete od 20 meseci, koje je imalo puno kontakata sa psima i obozava ih, ali ipak se brinemo da li ćemo uspeti da od početka stvorimo prijateljsku atmosferu. Klea

O:  Coton de Tulear, često nazivan samo Coton, je razigran, zabavan, odan i inteligentan pas. Veže se za porodicu sa kojom živi i spreman je svašta da uradi kako bi zabavio vlasnika. Bučan je i izvodi svakakve vratolomije.

Lako je dresirati ove pse, ali koristiti nagradu umesto kažnjavanja.

O dresuri smo pisali ovde, ovde i ovde.

Prva 24 h su nekako najteža za psa i za vlasnika. Štene je odvojeno od majke i potrebno mu je vreme za istraživanje novog doma, a vlasnik bi odmah pokazao psu koliko ga voli i koliko ga je sa nestrpljenjem očekivao. Upravo na početku nastaju prvi problemi. Važna je doslednost. Onako kako ste zamišljali vaš odnos, tako se postavite; ona pravila koja planirate da sprovedete, sprovodite ih od prvog dana, bez obzira na to koliko vam je pas drag.

Kada pas dođe u vaš dom, pustite ga da onjuši sve što ga interesuje, nahranite ga ukoliko je gladan, odvedite ga na mesto koje je predviđeno za vršenje nužde. Kada je vreme za spavanje, stavite štene u korpu za spavanje i ugasite svetlo. Ukoliko se bude budilo tokom noći, ustanite i odnesite ga na mesto gde treba da vrši nuždu. Ukoliko je obavi gde treba, nagradite ga i onda se pripremite na dugotrajno cviljenje. Pokušajte da ga zanemarite, štene vrlo brzo (za par dana) nauči kada je i gde mesto za spavanje.

Koton je pas dobre opšte otpornosti. Uz dobru ishranu, negu i pažnju pas može doživeti 16 godina života.

Ishrana psa treba da bude bazirana na hranama superpremium kvaliteta, koje odgovaraju njegovoj starosnoj dobi i kategoriji. U našoj ponudi postoji veliki broj kvalitetnih hrana kojima možete hraniti vašeg psa: Brit Care, Hill's, Royal Canin, Pro Plan, Trainer, Cibau, Belcando, Alleva...

U literaturi se spominje da su ovi psi podložniji  bolestima srca, jetre, bubrega i bolestima očiju.

O odnosu deteta i psa smo pisali ovde.


OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak