Odgovara:
Vladimir Kordić, Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

.,

P: Treba mi pomoć oko mresta Corydoras Paleatus tako zvanog Muljara, a ne znam ni da razlikujem mužijaka od ženke. Hvala unapred, Slobodan

O: Corydoras paleatus spada u red Siluriformes, porodicu Callichthyidae. Prirodna postojbina im je donji tok reke Paraná, kao i obalnih reka u Urugvaju i Brazilu.

Odrasle ribice su dugačke oko 6 cm. Mužjak je manji od ženke, kada se uzme u obzir proporcija duljine tela, a dorzalna i pektoralna peraja su kod mužjaka dulje nego kod ženke.

U dobro pripremljenim akvarijumima, sa puno vodenog bilja i sa podlogom sitne granulacije, pri temperaturi od 22-24 stupnja C, uz prisustvo spolno zrelih jedinki, mrest se odvija spontano bez intervencije akvarista.

Za vreme reprodukcije mužjaci nisu agresivni jedni prema drugima, a često se postavljaju u "T" položaj u odnosu na ženku.

Mužjaci započinju ritual mresta tako što jure ženku po akvarijumu. Kada mužjak dopliva do ženke, počinje plivati oko nje i drhtati oko nje, a ponekad i legne na ženku. Kada je ženka spremna za mrest, okreće se prema mužjaku te zaranja pod njegovu ventralnu peraju. Mužjak otpušta mleč koju ženka prihvaća u usta. Zatim ženka izbacuje svoju ventralnu peraju u koju polaže jaja (obično 4 jaja), te počinje čistiti mesto na koje će ispustiti jaja.

Nakon što položi jaja u grupi, ženka se odmara nekoliko trenutaka, a mužjak odlazi u potragu za novom ženkom.