Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moj pas ima godinu dana, pre par nedelja pojavila mu se krasta na leđima (kod kičme), vremenom je počela da raste. Mislili smo da je bradavica jer je tako i izgledala ali kad samo otišli kod dva veterinara rekli su da je cista ili tumor. Da li je moguće da tako mlad pas dobije tumor? Ili je to cista ili bradavica? Znam da ne možete da date tačnu dijagnozu jer niste to videli, ali bi mi pomogao bilo kakav odgovor. Unapred hvala, Jelena

O: Ciste su vrećaste ili loptaste tvorevine koje su zatvorene sa svih strana, obložene slojem pokrovnih ćelija i ispunjene tečnošću ili kašastim sadržajem.

Prave ciste samostalno se razvijaju ispod kože tako da raste opna ciste. Ciste se povečavaju umnožavanjem ćelija opne. Površina ciste je glatka, oštro ograničena od okoline, napeta je, pomična na podlozi. Nisu bolne niti temperirane. Potkožne ciste prekrivene su intaktnom kožom. Ciste su jednostavne džepaste šupljine koje se razvijaju unutar kože. Najčešće nastaju kao posledica začepljenja izvodnih kanala žlezda koje se nalaze u neposrednoj okolini. Ciste, ukoliko rastu ili vrše kompresiju na okolno tkivo, svakako se trebaju hirurški ukloniti.

Tumor predstavlja novonastalu tvorevinu u organizmu. Tumori mogu biti maligni (zloćudni) i benigni (dobroćudni). Razlika između njih je u agresivnosti rasta, kao i u tome što maligni tumori metastaziraju (pokazuju tendenciju da se šire i infiltriraju u okolna tkiva i na druge organe i organske sisteme).
 
Benigni tumori ne daju metastaze na druge organe i ne infiltriraju se u okolno zdravo tkivo. Zbog toga, da bi prognoza bila ispravna i da bi se utvrdio najbolji način lečenja, neophodno je ustanoviti vrstu i karakter tumora (dobroćudan ili zloćudan). Na ovaj način je zaista nemoguće odrediti o kakvoj se tvorevini radi, pa je nemoguće i da Vas posavetujem šta bi bilo najbolje za Vašeg ljubimca.

Tumori mogu nastati kod svih starosnih kategorija pasa, ređe kod mlađih, a starenjem je mogućnost nastanka veća.

Preporučila bih Vam da pratite uputstva Vašeg veterinara (ukoliko smatrate da je potrebno, možete potražiti još neko mišljenje - ali opet na osnovu kliničkog pregleda i eventualno potrebnih dodatnih analiza - punkcija, biopsija), a ishranu obogatite materijama koje poboljšavaju imunološki sistem organizma, što možete postići tabletama Cani immun - Anivital.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak