Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam pekinezera koji je star 8 meseci. On se mnogo češe i ima perut na ledjima. Kada sam ga vodila kod veterinara oni kažu da može biti od ovoga ili onoga, ništa konkretno. Kada je bio sneg, bilo je isto, kada je mokro opet je isto, kada spava na ćebencetu isto je, kada spava na krevetu opet isto. Da li mozda možete da mi pomognete i kažete šta da preduzmem? Živim u Nišu.
Unapred zahvalna.
Baky

O: Uzroci pojave svraba kod pasa, a posledično i češanja, su zaista mnogobrojni.

Koža predstavlja prvu odbrambenu liniju organizma i podložna je delovanju različitih fizičkih, hemijskih, mehaničkih i drugih faktora. Znaci koji ukazuju  na postojanje kožnih oboljenja su: češanje, gubitak dlake, promene pigmentacije, vidljivi otoci, zapaljenja, perut, kraste i slično. Zbog intenzivnog češanja može da dođe do oštećenja kože i naknadne bakterijske infekcije.

Promene na koži mogu da budu i posledica gljivičnih infekcija. Gljivične infekcije se češće javljaju kod mladih životinja, kod životinja u slaboj kondiciji, kao i kod životinja koje žive u lošim  uslovima. Od drugih oboljenja treba isključiti sve oblike zapaljenja kože (kod pasa bakterijske infekcije), neke parazite, kontaktni dermatitis, alergiju itd.

Perutanje kože i pojava svraba prati i alergijska stanja kod pasa. Alergije kod pasa mogu nastati kao posledica dejstva različitih alergena (hrana - odnosno proteini iz hrane, zatim ektoparaziti, trava, polen i dr). Opširnije o ovoj temi, pisali smo ovde.

Lečenje kožnih oboljenja zavisi od uzroka. Jedino veterinar na osnovu kliničkog pregleda i dodatnim dijagnostičkim metodama (pregledom skarifikata kože i uzoraka dlake sa promenjenih delova), može da postavi dijagnozu, i na osnovu toga sprovede odgovarajuću terapiju.

Dodaci prehrani za kožu mogu znatno smanjiti perutanje.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak