Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Na internetu sam pronašla predivnu sliku jednog psa ali ne znam kako se zove kod nas ta rasa. Poznatiji je kao "CAVACHON" -  mali beli pas. Ima dužu dlaku. Zanima me dali su ti psi zahtevni mnogo oko održavanja i dali je potrebno da veći deo dana provode u kući. Nisam videla nigde tu vrstu psa. Hvala, Sanja

O: Cavachon pripada grupi malih pasa. Njegova težina je od 4,4 - 9 kg. Postoji više varijanti u boji krzna (crno - bela, crveno - bela ili varijante u tri boje). Krzno je svilenkasto, meko, blago talasasto ili nežno kovrdžavo. Nastali su ukrštanjem dve rase - Cavalier King Charles Spaniel i Bichon Frise.

Poseduju krupne izražene oči i sportski duh. Oni su hitri, oprezni, uporni, odlučni, živahni, veseli psi. Cavachon je odan, nežan, plemenit pas. Veoma su odani porodici i ne osećaju se dobro ukoliko im ne posvećujete dovoljno pažnje, ili ih ostavljate duži deo dana same. Dobro se slažu sa starijom decom, pa čak i sa mlađom, ukoliko odrastaju zajedno, kao i sa drugim psima, mačkama ili drugim kućnim ljubimcima. Ovi psi nisu agresivni ali postaju oprezni i upozoravaju svoju porodicu na posetioce uobičajenim oglašavanjem.

U zavisnosti od tipa krzna, zahtevaju uobičajeno četkanje ili profesionalnu negu (šišanje). Takođe je neophodna redovno higijena ušiju. Dentalna higijena je takođe važna, da bi se prevenirao nastanak karijesa i u kasnijem uzrastu gubitak zuba. Osetljivi su na ektoparazite, skloni kožnim problemima, infekcijama ušiju, srčanim problemima i displaziji kuka. Rana socijalizacija i obuka se preporučuju. Nekada nije lako obučiti ga i dresirati. Pri obuci i treningu ovih pasa morate biti čvrsti, odlučni, nepokolebivi, jasni, istrajni, strpljivi i dosledni. Cavachon je relativno aktivan u kući i dobro podnose život u stanu, uživaju u porodičnim aktivnostima, bezbedno ih je šetati na povodcu i vole igru u parku.

Najbolji način da upoznate karakter ovih pasa je da se upoznate sa osobinama obe rase pasa, čijim ukrštanjem je nastao ovaj pas, pa ću vam iz tih razloga napisati i nešto o njihovim karakteristikama.

Cavalier King Charles Spaniel - Kavaliri su vrlo inteligentni i dobroćudni psi. Lako i brzo zavole svoje vlasnike, vrlo su im odani, lako uče i imaju jaku želju da im udovolje. Vrlo dobro podnose putovanja, i idealni su pratioci i za aktivan, ali i za pasivan način života. Odlično se slažu sa decom i drugim kućnim ljubimcima. Oni nisu dobri čuvari kuće, iako će zalajati, ali samo kao znak upozorenja, na nečiji dolazak.

Kavaliri su puno više od "malog psa". Oni su pametniji, zabavniji i slađi nego što izgledaju. Oni u domove svojih vlasnika donose radost i veselje. Oni vole da se maze i u tome su nenadmašni. Nisu samostalni psi i puno im je lepše u društvu, bilo drugih pasa, bilo svojih vlasnika. Nikada ne smeju da budu ostavljeni napolju, u kućici za pse, i prema njima se mora odnositi kao prema članovima porodice, što oni u stvari i jesu. Oni najviše vole da spavaju u ili kraj kreveta svojih vlasnika, i žele da budu pored njih koliko god više je to moguće. Njima nisu potrebni profesionalni frizeri i saloni za ulepšavanje pasa. Njihova dlaka je mekana, sjajna i bez mirisa, a opada umereno. Lako se prilagođavaju kućnoj atmosferi i prirodno su vrlo čisti, što ih čini idealnim kućnim ljubimcima. Odnos vlasnika i njegova povezanost sa Kavalirom nadmašiće bilo koja očekivanja.

Bichon Frise (Engleska verzija ovog imana - Bichon Frise znači u prevodu kovrdžavi pas za krilo) je Mediteranskog porekla. Potiče od Barbet - a ili Water Spanijela, od kojih je i dobio ime Barbichon, koje je posle skraćeno u Bichon. Grupa bichona je evoluirala u 4 rase: Bolonjezer, Havanezer, Maltezer i Bichon Tenerife. Od Bichona Tenerife nastao je danasnji Bichon Frise. Oni su živahni i razigrani psi koji su se sa Mediterana raširili na Kanarska ostrva - Tenerife, a odatle brodovima Španskih moreplovaca svuda po svetu.

Mada je generalno zdrava rasa, glavni zdravstveni problemi su im alergije. Ponekad su povezane sa insektima ili sa hranom, ali najčešće su u pitanju promene godišnjih doba, najčešće proleće i jesen, povezano sa respiratornim organima.
 
To su živahni i razigrani mali psi, sa živahnim korakom, srednjom dužinom njuške, dugom, kovrdžavom i veoma mekanom dlakom. Oči su tamne, živahne i izražajne. Boja krzna je čisto bela, a krzno je fino, svilenkasto sa veoma elastičnim kovrdžama dužine 7 - 10 cm.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak