Milica Djedovic, DVM


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Mom psu koji je star pet godina pre nekih dve nedelje su počele da izlaze male bubuljice po telu koje rastu i postanu kraste, a ta krasta nakon nekog vremena pukne i krene krv sa tog mesta. Čini mi se da se to sve više širi i da iz dana u dan dobije po neku novu, ali ona i kada pukne ne nestane nego tako stoji. Zanima me da li možda znate šta je to i kako može da se izleči? Inače rasa je maltezer. Unapred hvala. Danka
O: Promene na koži šteneta često počinju kao posledica pada ionako nedovoljno zrelog imuniteta. Na primer: stres radi promene okoline (prerano odvajanje šteneta iz legla), invadiranost kožnim parazitima i promenom načina ishrane.

Svrab kože (pruritus) parestetički je osećaj na površini tela, što nastaje pod uticajem raznovrsnih spoljašnjih ili unutrašnjih nadražaja: alergije (preosetljivost na ujed buve, preosetljivost na hranu, atopički dermatitis, kontaktni alergijski dermatitis, ugriz pčele), ektoparaziti (krpelji, ušni i kožni šugarci, ubod komarca, buve,...), infekti (bakterije, gljivice), upala analnih vrećica, upala uveta, loše negovano krzno, psihička stanja (dosada, prinova u porodici) i bolna stanja izazvana promenama na koštano-mišićnom sistemu (artritis, displazija kuka).

Uopšteno, kožne infekcije mogu izazvati stvaranje manjih uzdignuća (papula) ili bubuljica (pustula). Pustule su ispunjene gnojem, a papule sadrže upalne ćelije. Oštećenjem i pucanjem bubuljica nastaju erozije, a ako se prostiru i u dublje slojeve kože, nazivaju se ulceracije. Aknama se nazivaju samo oni upalni čvorići koji su vezani uz upalnu bolest lojnih žlezda.

Lečenje piodermija često se sprovoditi kompleksno, tj. u obliku lokalnog i opšteg lečenja. Za lokalno lečenje upala i infekcija na koži koriste se antibiotici u obliku kreme, gela ili masti. Kod težih slučajeva veterinar će propisati i opšte, ciljano lečenje onim antibiotikom koji je na osnovi bakteriološke pretrage i antibiograma najviše indiciran.

OZNAKE: