Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moja tigrica u poslednje vreme uopšte nije vesela, sedi u ćošku kaveza i samo spava, sa glavom uvučenom u krila. Primetila sam takođe da se na glavi pojavilo nešto slično kao ljuspice od hrane a jednom prilikom kada sam je držala u ruke kao da je ispljunula neku belu tečnost. Bojim se da je mnogo bolesna, i žao mi je kad je gledam takvu, mogu li na neki način da joj pomognem? Tijana

O: Bele ljuspice na glavi, koje pominjete, mogli bi biti ektoparaziti i tada biste primenjivali ektoparazitike. U ponudi Pet centra se nalazi sprej AVISAN namenjen za suzbijanje ektoparazita na pticama kao i njihovoj okolini.

U svom sastavu ima permetrin i aktivni jod. Permetrin je sredstvo koje suzbija pipe buve i krpelje, a jod je dezinficijens koji ima dejstvo protiv nekih virusa, bakterija i gljivica. Naravno, pre primene preparata potrebno je utvrditi da li su zaista paraziti u pitanju.

Bela tečnost koju pominjete može biti različitog porekla, probavnog trakta ili disajnih puteva. Potrebno je utvrditi poreklo tečnosti, kao i obratiti veću pažnju na pojavu nekih drugih simptoma koji su Vama promakli, a veterinaru mogu biti od koristi kod postavljanja sumnje na određeno oboljenje (otežano, ubrzano disanje, stanje sluzokože usne duplje, promene u konzistenciji izmeta, apetit).

Pospanost i nezeinteresovanost koju navodite spadaju u opšte simptome bolesti. Oni ukazuju na to da se kod Vašeg papagaja sasvim sigurno nešto dešava, ali nam ne mogu dati informaciju o kom se oboljenju radi.

Moja preporuka bi bila da papagaja što hitnije odvedete kod veterinara, jer je samo uzimanjem detaljne anamneze, kliničkim pregledom i uz pomoć specijalnih dijagnostičkih postupaka moguće postaviti tačnu dijagnozu. Po postavljanju dijagnoze, veterinar će sprovesti odgovarajuću terapiju. Samo blagovremena i odgovarajuća terapija ima efekta, jer su ptice mali organizmi, a i inače znakove bolesti u pravilu pokazuju tek kada je bolest već u poodmakloj fazi.

OZNAKE: