Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Molim Vas za savet vezano za održavanje dlake, kupanje, ishranu i slično. U pitanju je pas rase Bobtail. Hvala, Dušan

O: Bobtail je snažan pas, karakteristične četvrtaste (gotovo potpuno simetrične) građe tela. Telo je snažno i mišićavo, a krasi ga  gusta, duga, oštra, lagano kovrdžava dlaka sa nepropusnom poddlakom. Mužjaci su uglavnom visoki oko 61 cm i više, a ženke 56 cm i više. Težina im varira, između 30kg i 35kg, u zavisnosti od toga da li se radi o mužjaku ili ženki. Prilagodljivost vlasniku, miran i stabilan karakter učinili su ovu rasu omiljenom.

Bobtail je inteligentan, drag, vrlo privržen, društven pas. Brzo se prilagođava, ima jednostavnu narav, nije posebno oprezan i privržen porodici.

Bilo bi dobro da se sa vaspitavanjem započne u što ranijem uzrastu. Ove pse treba odgajati pažljivo, ali dosledno. Izvrsno se prilagođavaju i nisu dominantni. Odlični su psi za neiskusne vlasnike, pogotovo one koji su odlučili da po prvi put imaju psa za ljubimca.

S obzirom da je dlaka izuzetno gusta i duga, trebalo bi je redovno četkati. Zbog toga bi  najbolje bilo u što ranijem uzrastu navikavati psa na četkanje, da biste kada odraste, taj oblik higijene ''odradili'' što jednostavnije i sa što manje otpora. Za lakše raščešljavanje možete koristiti specijalne sprejeve za tu namenu, a koje možete kupiti kod nas u Pet centru. Što se tiče kupanja, uvek koristite šampone za pse, koji su tako formulisani da svojim blagim delovanjem ne dovode do iritacije. Klasično kupanje pasa ne bi trebalo da bude često (3 - 4 puta godišnje). Za češće kupanje možete da koristite preparate za suvo pranje.

Upravo iz razloga što mogu biti kućni psi i psi čuvari, stvar je samog vlasnika da odluči za koju mu namenu pas treba, a prema tome i gde će ga držati - u kući / stanu ili u dvorištu. Ukoliko odaberete držanje u zatvorenom, ne zaboravite na njegovu potrebu za kretanjem. Naime, potrebu za igranjem i kretanjem u stanu mogu zadovoljiti isključivo manje rase pasa. Velikim psima je potrebno puno kretanja i iz tih razloga bi  trebli da  imaju minimalno 3 šetnje dnevno, od kojih bi barem jedna bila u trajanju 1,5 - 2 sata. Osim toga, ne bi bilo na odmet da psu omogućite duge šetnje prirodom, rastrčavanje ili igranje sa drugim psima ili loptom. Držanje u boksu ima svoje prednosti, pogotovo ako je pas već navikao na boravak napolju. Naravno, u tom slučaju morali bi da mu obezbedite adekvatnu kućicu, koja će ga štititi od hladnoće i padavina u hladnijim mesecima, a leti predstavlja zaklon od sunca. Najčešće se koriste drvene kućice jer je drvo dobar izolator, a možete ih napraviti sami ili izabrati već gotovu. U Pet centru postoji veliki izbor drvenih kućica različitih dimenzija. Kod izbora kućice bitno je obratiti pažnju na odgovarajuću veličinu. Ona ne sme da bude premala (jer se pas u njoj ne bi osećao prijatno), ali ni prevelika (jer tokom zimskih meseci ne bi bio u stanju temperaturom svoga tela održavati toplinu u njoj.

Bobtail pripada grupi velikih pasa koji svoj telesni razvoj završavaju sa oko 15 meseci starosti. Ishrana do tog uzrasta, odnosno hrana koju pas jede, trebalo bi da bude prilagođena potrebama štenaca velikih rasa. Posle 15 meseci starosti pas može da jede hranu za odrasle pse velikih rasa. Najbolje je da vaš izbor bude neka od super premium ili premijum hrana. To je hrana koja sadrži sve potrebne hranljive materije, pravilno izbalansirane, a neophodne da zadovolje potrebe Vašeg psa. To je potpuna ishrana koja ne sadrži ni višak ni manjak hranljivih sastojaka, čime izbegavate mogućnost nastanka zdravstvenih problema.

Kod nas u Pet centru možete naći veliki izbor super premium i premijum hrana za Vašeg psa (Hill's, Eukanuba, Royal canin, Brit care, Belcando, Alleva...).

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak