ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Interesuje me koji su uslovi potrebni za držanje u terarijumu i koja veličina terarijuma treba da bude za Bou, kakva ishrana, i koliko može da naraste? Hvala. Grmuša

O: Boa constrictor spada u red Squamata, familiju Boidae (u koju spadaju i anakonde) i vrstu Boa constrictor. Postoje mnoge podvrste (Boa constrictor longicauda, Boa constrictor amarali, Boa constrictor occidentalis, Boa constrictor ortonii, Boa constrictor sabogae, itd.) od kojih su najpopularnije Boa constrictor constrictor (Red - tailed Boa) i Boa constrictor imperator. Boja tela varira od ružičaste, crvenkaste sa zagasito smeđkasto - žućkastom bojom, sa tamnim područjima.Postoje i albino varijante. Ove zmije rastu celog svog životnog veka, pa su svake godine sve deblje i duže, a prosečna dužina se kreće između 3 - 4 metra, medjutim neretko dosežu dužinu i do 6 metara, pa i više. Ženke su po pravilu duže od mužjaka. Postižu telesnu masu preko 30 kilograma. U prvih godinu dana dužinu tela uvećavaju za 300 %. Ove zmije su samotnjaci, a najaktivnije su noću. Na glavi imaju udubljenje (osietljivost na toplotu) koja "detektuje" plen.

Postižu telesnu masu preko 30 kilograma. U prvih godinu dana dužinu tela uvećavaju za 300 %. Ove zmije su samotnjaci, a najaktivnije su noću. Na glavi imaju udubljenje (osietljivost na toplotu) koja "detektuje" plen. Boa constrictor boravi u područjima srednje i južne Amerike, najviše na području Meksika, Brazila i Argentine. Vrlo je prilagodljiva, pa može opstati na raznim područjima. Ipak najveću "naklonost" ima prema vlažnim područjima,  vlažnim tropskim šumama, savanama. Boa je izvrstan plivač. Ova zmija se u prirodi hani većim gušterima, pticama, slepim miševima, pacovima, vevericama, žabama, manjim vrstama majmuna itd. U zatočeništvu manje jedinke se hrane miševima, dok veće pacovima, pa i kunićima ili većim pilićima. Boa je noćni lovac, te pomoću detektora (osetljivi na toplotu) na glavi, detektuje plen. Nikada neće napasti životinju, koju pre nije ocenila da li je može progutati. Plen kada ulovi, prvo ga obmotajući se oko njega udavi, a zatim ga proguta. Najčešće se pritaji u rekama i čeka plen. Nakon "obroka" ostaje 1 - 2 nedelje sita. Boe se pare sezonski, a polno su zrele sa 2 godine starosti. Ženke ispuštaju miris iz kloake da bi privukle mužjake. Oplodnja je unutrašnja. Ostaci jaja, zaostaju u telu ženke, pa ženke rađaju žive mlade. Tokom kopulacije ženke se priljube uz mužjaka pomoću male izbočine koja skrivena ispod ljuski na obe strane otvora, koja je zapravo ostatak zadnjih nogu. Gestacijski period iznosi oko 108 dana. Mladi se počinju hraniti 2 nedelje nakon rođenja. Životni vek ove zmije je preko 30 godina.

Za početak preporučujem tearijum dimenzija 150 cm x 80 cm, dok će kasnije ova zmija trebati puno veći terarijum. Na početku je bolje odmah nabaviti veći  kako ne bi svaki mesec morali kupovati novi. Kako su ove zmije vrlo vešte u begu, neretko se dešava da podignu staklo i izađu iz terarijum, pa se preporučuje okovano staklo. Idealan terarijum kasnije će biti veličine, u koju ćete moći ući unutra da bi ga očistili. Kao podloga u početku se preporučuju obični papirnati salveti, na kojima ćete lakše zapaziti grinje, te parazite u fecesu. Kasnije možete koristiti obični zeleni tepison, koji se lako čisti i održava ili treset. Treset mora biti dovoljno velika kako ga zmija prilikom hranjenja ne bi progutala, što može izazvati probavne, respiratorne i druge probleme. Vrlo je važno redovno čišćenje i održavanje kako bi se sprečio razvoj gljivica i bakterija. Boe se vole penjati, pa se u terarijum mogu postaviti i veštačke biljke i granje. Unutar terarijuma je potrebno smestiti kartonsku ili plastičnu kutiju u koju će se Boa moći skrivati. Kartonske kutije se lako zamene novima, a plastične se lako čiste. Ako se koriste imitacije kamenja i stena, treba ih dobro pričvrstiti, kako ih Boa svojim snažnim telom ne bi pomerala i na taj se način mogla povrediti. Temperatura u srednjem delu terarijuma bi trebala iznositi 32 - 35º C, a na krajevima  28 - 32º C. Idealnu temperaturu postižemo grieačima s obzirom na veličinu terarijuma. Noćna temperatura mora biti nešto niža oko 26 - 28º C. Temperaturu ćemo kontrolisati pomoću termometra koji takođe postavljamo u terarijum. Nikako se ne smeju koristiti stene / kameni grejači jer su zmije vrlo ositljive na opekotine. Nikada nemojte napamet procenjivati temperaturu u terarijumu, jer zmije ako im je prehladno prestaju da jedu, a hrana koja se nalazi unutar sistema za varenje se ne vari, što dovodi do ozbiljnih zdrastvenih problema. Preporučuju se i lampe sa potpunim UV spektrom, koje moraju biti zaštićene, kako se zmija prilikom penjanja ne bi opekla. Najbolje je nabaviti slabije lampe, jer često je UV zračenje uzrok konjuktivitisa kod zmija. U terarijum se obavezno stavlja posuda sa svežom vodom, koja se menja svakodnevno, kako bi se Boa mogla kupati i piti vodu, te da bi se postigla određena vlaga u terarijumu. Za održavanje vlage vrlo je bitno i svakodnevno prskanje vodom terarijuma, a kontrolisanje postotka vlage vršimo pomoću higrometra koji se takođe postavlja u unutrašnjost terarijuma.

Boe se češće presvlače u zatočeništvu, nego u prirodi. To će te vrlo lako primetiti ukoliko izgubi interesivanje za hranu, a oči će joj postati mlečne boje. Za to vreme porebno je omogućiti posudu sa toplom vodom kako bi se presvukla što pre. Za vreme presvlačenja, kao i varenje hrane, nemojte je uznemiravati.  Nikada ju ne puštajte iz terarijuma bez nadzora, kako ne bi pobegla, u čemu je vrlo vešta. Od zdrastvenih problema često se javljaju ektoparaziti - grinje Ophionyssus natricis, gastroeneteritisi - uzrokovani bakterijama Salmonella, Aeromonas, te endoparazitima, stomatitisi - ulcerozne i gangrenozne prirode, uzrokovani bakterijama, deficitom vitamina C, gutanjem treseta itd., respiratorne virusne, bakterijske i parazitarne infekcije, kožne gljivične infekcije, crevna opstrukcija - uzrok gutanje substrata i neadekvatna ishrana, kao i retrovirusne infekcije koje se najčešće manifestuju simptomima neurološkog porekla itd.

S obzirom na sve što sam navela, svako ko planira nabaviti ovu zmiju, trebao bi razmisliti dobro s obzirom na njenu veličinu, prostor koji joj je potreban, brigu i negu.