Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imama ženkicu maltezera staru 1 god i 10 meseci. Pre nekih 20 - tak dana je imala blagu upalu pluća i primala je antibiotike. To smo ustanovili pošto se tresla i imala je povišenu temperaturu. Posle svake primene antibiotika ona se tresla i dahtala, pa smo za svaki slučaj uradili i analizu krvi, kao i ekg, posto su nam rekli da možda ima problema sa srcem. Na kraju smo ustanovili da je to drhtanje i dahtanje bila reakcija na antibiotik. Posle zavrsetka terapije ona je skroz u redu, vesela je, jede i sve je normalno. Ali na ekg - u se vidi da ima malu aritmiju srca, za šta su nam veterinari rekli da nije ništa strašno. Ona bi trebala uskoro da ima teranje, drugo teranje (prvo je bilo početkom marta).

Nakon prvog teranja veterinar nam je rekao da je obavezno parimo kada bude imala sledeće teranje, medjutim sada nam je rekao da je ne parimo. Interesuje me zbog čega to? Da li onda to znači da ta aritmija ipak utiče na njen normalan zivot? Ana Bogdanović

O: Pojavu aritmija mogu da prouzrokuju oboljenja različitih organa - bolesti srca, pluća, jetre , zatim aritmije mogu da nastanu kod različitih infekcija, kod promene telesne temperature ( u toku bolesti psa ), kod anemija, raznih zapaljenja ili trovanja. Nekada aritmije mogu da nastanu i u toku uzimanja nekog leka, kao neželjena pojava.

Oboljenja srca su češća kod pasa u srednjem i starijem uzrastu i za razliku od oboljenja nekih drugih organa ne mogu se lako uočiti sve dok se ne pojave neki teži simptomi. Srčana oboljenja mogu da budu urođena ili stečena. Od stečenih oboljenja najčešće kod pasa malih i srednjh rasa se javlja hronično oboljenje srčanih zalistaka. Simptomi koji se javljaju kod srčanih oboljenja su gubitak apetita, a posledični i smanjenje telesne težine, zamor, problemi sa disanjem, kašalj...Dijaglnoza srčanih oboljenja se postavlja na osnovu kliničkog pregleda psa, EKG pregledom, ultrazvukom srca.

Sobzirom da Vaš pas ne pokazuje neke od navedenih simptoma, najverovatnije je da se nastanak aritmija može povezati sa skorašnjim oboljenjem pluća i zbog toga bi bilo najbolje da kroz neko vreme, a pre nego što se odlučite da li će se pariti ili ne, uradite još jedan kontrolni pregled, a po mogućstvu i ultrazvučni pregled srca, kako bi se isključili neki od težih poremećaja, kod kojih bi graviditet mogao da ugrozi zdravstveno stanje psa.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak