mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

  

P: Moj mačor ima 1,5 godinu i 3,9kg. U zadnjih par meseci je smršao ca. 700 grama. Od početka jede Royal Canin hranu (Kitten 34 pa potom Sterilized 27) i dobija i sosiće (Royal Canin, Whiskas, KiteKat) kao i ponekada neki slatkiš. Juče smo vadili krv i ispostavilo se da mu je alfa amilaza povećana 1411 (Ref. vrednost do 1192). Ostale vrednosti su manje više normalne; RBC, HGB, HCT, #LYM malo veći dok je RDW nešto malo manji u odnosu na ref. vrednost. Inače, nije povraćao i nema neke druge znake bolesti sem da gubi na težini i da je ponekada malo tužan. Mačor je kastriran. Molim vas da mi kažete koliko je ovo opasno, kako može da se izleči i šta ja treba da radim da mu pomognem. Hvala unapred, Anja

O: Alfa amilaza je ekskretorni digestivni enzim. Povećanje njegovog nivo može da ukaže na neki pataološki proces vezan za pankreas. Pankreatitis je najčešći problem koji se javlja u vezi sa radom egzokrinog pankreasa. Može biti akutan i hroničan. Uzroci koji dovode do pankreatitisa su najčešće idiopatski, ali nepravilna ishrana, skorašnji operativni zahvat i neki lekovi mogu biti predisponirajući faktori.

Klinički simptomi koji prate pankreatitis su: anoreksija (mršavljenje), slabost, povraćanje, abdominalni bol, dehidracija, dijareja. Kao indikatori koji nam krvnom pretragom mogu pokazati da se radi o pankreatitisu su povišenje serum amilaze i lipaze, mada ovi parametri ne moraju biti apsolutno tačni, odnosno povećane vrednosti nivoa enzima ne moraju biti zbog pankreatitisa.

Savetujem vas da u dogovoru sa svojim veterinarom, mačora neko vreme hranite nekom od hrana iz medicinskog programa Royal Canin ili Vet Life. U pitanju su hrane koja sadrže manju količinu masti, sadrži vlakna koja sprečavaju proliv i povraćanje, a u isto vreme je energetski bogate hrane koje zadovoljavju sve potrebe kod Vašeg ljubimca.

Dužina ishrane medicinskim hranama je najmanje 3 nedelje, a kod hroničnih slučajeva i mnogo duže. Nakon ovog perioda uradite kontrolne analize, na osnovu kojih će Vam Vaš veterinar, ukoliko je potrebno, predložiti odgovarajuće mere.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak