Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Od prijatelja sam dobio štene zlatnog retrivera koje je tada imalo 2 meseca. Ono je kod mene mesec i po dana i sada je štene staro 14 nedelja. Od kada sam ga dobio kupujem u Pet Centru, i hranim ga samo sa Eco Pet Junior granulama. Sada sam čuo od nekih prijatelja da bi trebalo da mu dajem i AD kapi kao dodatak za hranu. Moje pitanje je da li da počnem da mu dajem AD kapi, na koji način, koliko kapi i na koliko dana? Isto tako me zanima, ako počnem da mu dajem AD kapi, do kog perioda starosti šteneta se to radi?
Unapred Vam se zahvaljujem na odgovorima,
Nikola

O: Vitamini su organske materije sa važnim regulatornim i zaštitnim funkcijama u organizmu. U dnevnom obroku psa moraju svi biti zastupljeni u malim, ali neophodnim količinama, izraženo u internacionalnim jedinicama. Vitamine delimo na liposolubilne (A, D, E i K) i hidrosolubilne (B1, B2, B6, B12, H, PP itd.).

Vitamin A štiti od bolesti i utiče na rast i vid. Vitamin D utiče na resorpciju kalcijuma i fosfora i sprečava rahitis. Vitamin E utiče na plodnost i sprečava mišićnu distrofiju. Vitamin K utiče na zgrušavanje krvi. Vitamini B grupe imaju važnu ulogu u prometu masti, ugljenih hidrata i proteina. Vitamini treba da čine manje od 1% dnevne ishrane psa.

S obzirom da hrana kojom hranite Vašeg psa pripada kategoriji premium hrana, bilo bi dobro da u periodu do 7. meseca starosti, odnosno sve dok se ne izvrši zamena mlečnog zubala stalnim, dodajete neki od vitaminsko - mineralnih dodataka za pse, koji pored A i D vitamina, sadrži i kalcijum, fosfor i druge makro i mikro elemente. U našoj ponudi postoji široka paleta vitaminsko - mineralnih preparata, pa Vas pozivam da nas posetite kako bi izabrali najpogodniji preparat za Vaše štene. Na pakovanju svakog proizvođača imate preporučenu dnevnu dozu u odnosu na uzrast psa i kondiciju.

Najbolji izbor za Vaše štene je superpremium hrana za štenad velikih rasa (Brit Care - Junior Large Breed, Royal Canin - Maxi Babydog, Golden retriever Junior, Hill's  - Puppy Large Breed, Trainer - Maxi Junior 1 - 8 meseci, Cibau - Puppy Large, Pro Plan - Puppy Large, Alleva - Puppy and Junior giant) jer ta hrana sadrži sve potrebne hranljive materije pravilno izbalansirane, a neophodne za rast i razvoj skeleta i mišića. Poznato je da su velike rase pasa genetski predisponirane za nastanak bolesti lokomotornog sistema.
 
Ishrana psa najkavalitetnijim hranama, ne samo da mu obezbeđuje harmoničan rast i razvoj, već od najranije mladosti štiti zglobove. Ona u sebi, osim neophodnog kalcijuma, sadrži i glukozamin i hondroitin - materije koje utiču na izgradnju jakih zglobova i omogućuju njihovu pokretljivost i čvrstoću. Ove hrane sadrže i optimalan odnos omega 3 i omega 6 masnih kiselina, koje utiču na kvalitet kože i dlake. Sve hranljive materije, minerali i vitamini su pravilno izbalansirani i u optimalnim količinama, tako da ukoliko hranite psa nekom od ovih hrana - nije potrebno dodavati vitamine i minerale.

Period rasta je najosetljivi period u životu psa. Dok organizam raste i razvija se, neophodno mu je putem hrane obezbediti sve materije koje su mu neophodne kako bi se pravilno razvio. Manjak materija neophodnih za rast, kao i njihov višak, mogu biti štetni, tako da je neophodno optimalno izbalansirati obrok. Gotove dehidrirane i konzervirane hrane superpremijum kvaliteta su već pripremljene tako da samo njihovo korišćenje uz dodatak vode može biti dovoljno.

Nepravilno izbalansirana hrana može biti uzrok mnogih poremećaja: rahitis, nepravilni stavovi, digestivni poremećaji, pad imuniteta, bihejvioralni poremećaji, gojaznost, nedovoljna uhranjenost, anemija, problemi sa kožom i dlakom, endokrini poremećaji, itd...

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak