Pretražujte...
PRETRAŽI PROIZVODE
Kategorije

Besplatna dostava za porudžbine preko 2900rsd!

Moj ljubimac

Žako

  • Podelite:

Jesam li prava životinja za tebe?

Žako je jedna od najinteligentnijih životinja i papagaja sa najvećom sposobnošću učenja (oponašanja). Jedini je papagaj koji može izgovarati rečenice sa smislom. Pripitomljavaju se brzo i veoma su privržene porodici, ali uvek najviše jednoj osobi koju same odaberu. Velika su zlopamtila. Žive 50-75 godina.

Odakle dolazim?

Kišne šume zapadne i centralne Afrike izvorni su habitat žakoa. Dominantno su sive boje, vole da se kupaju cele godine i osetljivi su na hladnoću. Latinski naziv im je Psittacus erithacus. Spadaju u srednje velike papagaje, narastu do 33 cm.

Gde volim da živim?

Obezvedite kavez minimalnih dimenzija 100x80x180 cm. Nepravilan smeštaj i neadekvatna ishrana mogu dovesti do patološkog čupanja perja. Žakoi zahtevaju svakodnevnu  interakciju sa vlasnikom, a svakako u kavez treba staviti i više različitih igračaka.

 

Preporučljivo je izraditi i stalak na kojem borave kada su izvan kaveza. Kvez treba svakodnevno čistiti od izmeta i ostataka voća i povrća, a jednom mesečno oprati ga u vrućoj vodi.

Kako sa mnom postupati?

Žakoi nisu obični kućni ljubimci kojima se posvećuje pažnja "usput". Veoma su glasni i u znatnoj meri će dominirati Vašim domom. Ukoliko ih zanemarujete skloni su depresiji i neurotičnom ponašanju (poput kreštanja, čupanja perja, samopovređivanja), zato im treba posvećivati dovoljno pažnje i vremena i na vreme ih naučiti kako da se sami igraju i zabave na neko vreme. Igračke od drveta i mnogih drugih materijala trebale bi biti sastavni deo velikog kaveza. Igračke treba redovno menjati kako bi se zadržao interes prema njima. 

Šta rado jedem?

Žakoi jedu gotovu mešavinu semenki, prilagođenu za njih i to treba biti osnova ishrane. Od svežeg voća možete im davati: jabuke, sve agrume, grožđe i smokve, kajsije, breskve, banane, jagode, maline, borovnice... Od povrća ponudite im: šargarepu (list i koren), list i koren peršuna i celera jednom nedeljno. Kao poslasticu može im dati tvrdo kuvano jaje (žumance i belance) barem jednom nedeljno, a može se pomešati sa kukuruznim ili pšeničnim brašnom ili narendanom šargarepom.

Zdravlje

Žako je zdrav kada:
- oči nisu suzne i širom su otvorene
- perje je čisto i uredno, nije isčupano, a kandže nisu predugačke
- nema promene u boji i konzistenciji izmeta
- ima čiste i suve nozdrve
- nema vidljivih otoka niti povreda
- živahan je i ima dobar apetit

Razmnožavanje

Polno sazrevaju u periodui od 4-5 godina. Ženka ima jedno gnezdo godišnje, retko dva. Ona sedi na  2-4 jaja 28 dana, a izleženi mladunci nakon pet nedelja napuštaju gnezdo, ali roditelji o njima brinu još dva meseca.

Spisak za kupovinu:

                           

Lista želja

Vaša korpa je prazna.

Dodajte proizvode u korpu

Nastavite kupovinu
0