Pretražujte...
PRETRAŽI PROIZVODE
Kategorije

Besplatna dostava za porudžbine preko 2900rsd!

Moj ljubimac

Tigrica

  • Podelite:

Jesam li prava životinja za tebe?

Papagaj tigrica je uz mačku najzastupljeniji kućni ljubimac na svetu (ako se izuzme pojedinačan broj ribica). Tigrice su idealni ljubimci za decu iznad 8 godina. Vrlo su pitoma, živahna i znatiželjna bića. Ukoliko im poklonite puno pažnje i strpljenja, lako će se pripitomiti. Životni vek traje između 10 i 14 godina.

Odakle dolazim?

Domovina tigrica je Australija, gde živi u velikim i bučnim jatima. Sredinom 19. veka donešena je u Evropu, gde ubrzo postaje omiljeni kućni ljubimac. Iako je originalno u prirodi u zelenoj boji, dugogodišnjim uzgojem dobijene su mnoge interesantne boje: zelena, žuta, plava, bela, siva...

Gde volim da živim?

Tigrice vole prostrane kaveze u kojima mogu da slobodno rašire krila (min. 40 x 40 x 30 cm). Za svaku dodatnu pticu, potrebna je još 1,5 puta veći kavez. Za 2 - 4  tigrice kavez bi trebao biti min. 120 x 60 x 100 cm. Papagajima postavite nekoliko prečki (grana), igračke, hranilicu i pojilicu. Obezbedite svojoj tigrici mnoštvo igračaka: merdevine, zvonca, ljuljaške... Kavez ne sme biti na promaji.

Tigrica bi trebala i nekoliko sati u toku dana slobodno leteti izvan kaveza. Svakako proverite jesu li prozori i vrata zatvoreni. Za pranje kaveza nemojte koristiti deterdžente, nego vruću vodu ili posebna sredstva namenjena za dezinfekciju kaveza.

Kako sa mnom postupati?

Vrlo je važno da tigrica prve 2 - 3 nedelje ostane u kavezu, kako bi se prilagodila na novu sredinu. Za to vreme možete pridobiti njeno poverenje nudeći joj poslastice iz ruke. Nakon tog perioda možete je svakodnevno puštati iz kaveza. Nazad ćete je lako privući ukoliko u kavez stavite neku njenu poslasticu. Tigrice mogu naučiti da imitiraju ljudski govor i razne druge zvuke, a to zavisi od karaktera ptice i od Vaše upornosti. Tigrice su vrlo socijalna bića pa ukoliko bi Vaša ptica bila sama kod kuće više od 5 sati, svakako joj nabavite još jednu da joj pravi društvo. Tigrice obožavaju da se kupaju ili tuširaju, pa im svakako priuštite kupku u posudici sa mlakom vodom ili prskanje prskalicom za cveće (neke više vole hladniju vodu, pa isprobajte obe opcije).

Šta rado jedem?

Tigrice nisu zahtevne što se hrane tiče: gotova mešavina semenja, sezonsko voće i povrće i omiljeni bar za ptice. Svo voće i povrće mora biti sveže, neprskano, oprano i osušeno. Ponudite im i minerale i obavezno sipinu kost.

Održi me fit i zdravom

Ukoliko je Vaša tigrica nakostrešena, apatična, promenjen joj je izmet ili odbija hranu ili vodu, odmah posetite veterinara. Vrlo je važno za zdravlje Vaše tigrice svakodnevno puštanje iz kaveza. 

Zdravlje

Tigrica je zdrava kada:
- oči nisu suzne i širom su otvorene
- perje je čisto i uredno
- nema promene u boji i konzistenciji izmeta
- ima čiste i suve nozdrve
- kandže nisu predugačke
- nema vidljivih otoka niti povreda
- živahna je i ima dobar apetit

Razmnožavanje

Pol tigrica određuje se prema boji kože oko nozdrva: kod mužjaka je plave boje, a kod ženki varira od belkaste i ružičaste do smeđe boje. Tigrice vrlo brzo sazrevaju, mogu se pariti već sa 5 meseci, mada je najbolje dozvoliti im parenje tek sa 12 meseci. Ako imate više tigrica, svaka će sebi odabrati par sa kojim će se ostati do kraja života. Svakako tigricama u kavez postavite gnezdo. Poželjno je da jedan par nema više od 2 legla godišnje. Broj ptića u gnezdu je od 3 - 8. U vreme parenja i hranjenja mladih, roditelje moramo pojačano hraniti dodacima ishrani, kuvanim jajima, ili posebnim gotovim mešavinama.

Volim li društvo?

Tigrice su izuzetno socijalna bića i trebalo bi ih držati najmanje u paru. Čovek, ogledalce ili plastična ptica ne zamenjuju im društvo. Usamljeni papagaj može se čak i razboleti. 

Spisak za kupovinu:

Lista želja

Vaša korpa je prazna.

Dodajte proizvode u korpu

Nastavite kupovinu
0