Pretražujte...
PRETRAŽI PROIZVODE
Kategorije

Besplatna dostava za iznos preko 2900rsd!

Moj ljubimac

Nimfa

  • Podelite:

Jesam li prava životinja za tebe?

Nimfe su vrlo drage, nežne ptice koje se lako pripitome. Idealan je kućni ljubimac i za decu stariju od 8 godina. Žive od 15 do 20 godina.

Nazivaju ih malim kućnim klovnovima. Retko će naučiti da ponavljaju reči, ali su pravi majstori imitacije zvukova i melodija.

Odakle dolazim?

Nimfe su poreklom iz Australije, gde žive u stepama u velikim jatima. U potrazi za hranom, sele se po čitavoj srednjoj Australiji.

Gde volim da živim?

Smestite svog novog ljubimca u četvrtasti kavez minimalnih dimenzija 50 x 30 x 50. Za više papagaja potrebne su i veće dimenzije. U kavez stavite hranilicu, pojilicu, 2 - 3 drvene prečke ili prirodne grane. Igračke poput zvončića, ogledalca, grančica, takođe trebaju biti na raspolaganje Vašoj nimfi, ali pazite da su od prirodnih materijala. Kavez bi trebali svakodnevno čistiti od izmeta i trulog voća i povrća, a jednom mesečno kompletan kavez oprati u vrućoj vodi. Svakodnevno puštajte svoju nimfu da slobodno leti kako bi potrošila energiju dobijenu hranom.

 

Kako sa mnom postupati?

Uz dovoljno truda i ljubavi, lako ćete pripitomiti svog novog ljubimca. U početku svakako treba joj dati vremena da se prilagodi na novu okolinu. Nemojte praviti nagle pokrete u blizini Vaše nimfe, jer ih to jako plaši. Nakon što ste par nedelja nimfu privikavali na Vaš glas i prisustvo, pustite je da slobodno leti. Sama će se vratiti u kavez kad se umori i ogladni. Usled svakodnevnog strpljivog treninga, Vaša će nimfa naučiti čak i pokoju riječ ili melodiju, a možete je navići i na maženje i češkanje. Kako su nimfe vrlo društvene ptice, ukoliko im ne možete obezbediti svoje društvo (da nisu same više od 5 sati dnevno), nabavite im još jednu nimfu.

Šta rado jedem?

Nimfe jedu gotovu mešavinu semenja, prilagođenu za nimfe, sveže voće i povrće. U kavez im stavite grančice i sipinu kost za trošenje kljuna. 

Održi me fit i zdravom

Vašoj nimfi je potrebna stručna pomoć ukoliko primetite da nije aktivna, da je bez apetita, ima nakostrešeno perje, oči su joj zatvorene, izmet je vodenast ili ima proliv. Zatim, ako ima iscedak iz nozdrva ili očiju, nepravilno diše, kija ili povraća. Nemojte se uplašiti ako Vaša nimfa ima noćni napad panike. Kada ih nešto uplaši ili trgne iz sna, nekontrolisano počnu leteti po kavezu, pa se mogu povrediti. Najbolje je da je soba u kojoj spavaju mirna i zamračena, a kavez prekrijte tamnom tkaninom. Ptice menjaju perje 1 - 2 puta godišnje (mitarenje). Ovo je za organizam ptica vrlo zahtevan period i ishranu je potrebno pojačati vitaminsko mineralnim dodatkom.

Zdravlje

Nimfa je zdrava kada:
- oči nisu suzne i širom su otvorene
- perje je čisto i uredno
- nema promene u boji i konzistenciji izmeta
- ima čiste i suve nozdrve

- kandže nisu predugačke
- nema vidljivih otoka niti povreda
- živahna je i ima dobar apetit

Razmnožavanje

Nimfe su spremne za parenje već sa 9 meseci, ali bilo bi dobro da prvo parenje ne dozvolite barem do 14 meseci starosti. Nimfama postavite gnezdo. 7 - 10 dana nakon parenja, ženka počinje nositi jaja (2-8). Oboje, mužjak i ženka, sedeće na jajima. Nakon 18 - 21 dana izlegu se mladunci. Oba roditelja su vrlo brižna i brinu se o ishrani malih ptića.

Obavezna je pojačana ishrana u pripremi za parenje i u toku hranjenje malih ptića koja podrazumeva hranu bogatiju vitaminima i mineralima, ali i posebne mešavine mekane hrane.

 

Volim li društvo?

Nimfe vole društvo pa im ga svakako morate obezbediti ukoliko im ne možete posvetiti dovoljno pažnje. Nemojte ih spajati sa agapornidima, jer su preagresivni u odnosu na nimfe. Ukoliko imate psa ili mačku, prilikom puštanja nimfe iz kaveza, budite uvek prisutni i na oprezu.

Spisak za kupovinu:

    

Lista želja

Vaša korpa je prazna.

Dodajte proizvode u korpu

Nastavite kupovinu
0