Pretražujte...
PRETRAŽI PROIZVODE
Kategorije

Besplatna dostava za porudžbine preko 2900rsd!

Moj ljubimac

Miš

  • Podelite:

Jesam li prava životinja za tebe?

Miševi su idealni mali ljubimci, zanimljivi za posmatranje, jednostavni za negovanje i ne traže mnogo od vlasnika. Vrlo su društveni ljubimci, vole ljudsko društvo, ako mu pričate naviknuće se  na Vaš glas i vrlo verovatno ćete se brzo sprijateljiti.  Većina miševa brzo se pripitomi uz pomoć podmićivanja  poslasticama. Cilj je da ih miš samostalno uzme iz Vaše ruke, a zatim će početi da hoda po Vašoj ruci i tada ćete ga moći i uzeti u ruku.

Odakle dolazim?

Miševi (Mus) su rod glodara iz potporodice pravih miševa. Najpoznatija vrsta iz ovog roda su domaći miševi. Kao i većina glodara miševi su noćne životinje ili su aktivniji u sumrak, ali ih, naravno, možete sresti i po danu, posebno ako ih brojčano ima više na nekom području.Veličina odraslog miša je oko 6 cm, bez repa. Životni vek je oko 1.5 do 3 godine. 

Gde volim da živim?

Miš voli svoju privatnost pa mu obezbedite dovoljno veliku kućicu u koju se uvek može zavući. U kućici se oseća najsigurnije, tako da je najbolje ne uznemiravati ga dok je u njoj i ako je moguće odignite je od podloge kako je ne bi trebali pomerati kod čiščenja.Nemojte ga buditi dok preko dana odmara već se igrajte sa njim kad vidite da je budan.

Kako sa mnom postupati?

Kavez postavite u blizini ljudi, kako bi se brzo prilagodio na društvo. Pripazite da kavez nije na promaji i da nije izložen konstantnom sunčevom zračenju. U kavezu je potrebno obezbediti mekanu podlogu, uglavnom od drvene piljevine. Uz piljevinu možete ubaciti i sušeno seno za grickanje i uređivanje kućice. Čišćenje se obavlja svakih 3 - 4 dana, a po potrebi i češće.

Šta rado jedem?

Miševi su mali glodari koji imaju potrebu stalno uzimati hranu. U danu pojedu oko 10% svoje ukupne težine.Hrana za miševe uključuje razne semenke, kukuruz, pšenicu, ječam, semenke suncokreta i dr. Najviše vole zob, naravno u mešavini sa ostalim, jer je on najhranjiviji i najlakši za varenje. Treba biti pažljiv sa suncokretom jer se miš može previše ugojiti. Takođe vole semenke od bundeve, a posebno sveže semenke dinje.

Održi me fit i zdravim

Miš je vrlo čista životinja, uređuje svoje krzno i umiva se više puta dnevno. Čišćenje kaveza je potrebno obavljati svakih 3-4 dana, a po potrebi i češće.Zbog feromona koji je prisutan u mokraći polno zrelih mužjaka, miris urina je izražajniji i vrlo specifičan. Kod ženki je taj miris manje intenzivan, ali ipak prisutan. Prednji zubi rastu tokom celog života, pa  im je  potrebno obezbediti mineralni kamen, drvo ili neki drugi predmet za grickanje, kako im ne bi prerasli zubi.

Zdravlje

Zdrav miš je aktivnan i živahan kada:
- ima bistre i sjajne oči
- ima čisto krzno
- ima dobar apetit
- ima normalnu stolicu
- ima suvu njuškicu

Volim li društvo?

Vole da žive u grupama pa se može desiti da više ženki zajedno odhranjuju mlade. Bez teškoća prihvtaju i samački život.

 

Polove možete razlikovati po tome što ženke imaju manji razmak između analnog i genitalnog otvora. Kod starijih mužjaka (6-8 nedelja), već su vidljivi i testisi. Ženke postaju polno zrele sa 6 nedelja starosti, dok mužjaci sa 7 do 9 nedelja. Ženka u proseku rađa 15 puta godišnje, a može ostati skotna već 24 sata nakon okota. Vreme gravidnosti traje 19 do 21 dan.  Mužjaci često pomažu ženkama oko  ishrane mladunaca, kojih u jednom leglu može biti i preko 20.

 

Brigu o mladima prepustite njihovoj majci, a na Vama je da  im obezbedite mir i dovoljno hrane i vode. Nakon 4 nedelje razdvojite mužjake od ženki ako ne želite da se dalje razmnožavaju. Dok su mladi u gnezdu kavez pokušajte čistiti delomično, ali ako se ženka jako uznemiri odgodite to za neki drugi dan. Kad Vam dozvoli pristup, čišćenje obavite, a da ne dirate gnezdo.

 

Najbolje je ne dirati ništa sve dok se mladi ne počnu sami kretati, tj. s 2-3 nedelje njihove starosti. Sve dok je ženka nemirna i agresivna u strahu za mlade nemojte ih dirati. Mišići se rađaju gluvi, slepi i bez dlake, a za samo 2 nedelje će u potpunosti ličiti na svoje roditelje. 

Spisak za kupovinu:

Lista želja

Vaša korpa je prazna.

Dodajte proizvode u korpu

Nastavite kupovinu
0