Pretražujte...
PRETRAŽI PROIZVODE
Kategorije

Moj ljubimac

Mače

  • Podelite:

Novo mače u kući

Mačke su draga i inteligentna bića. Mada su ljupke i nežne, mačke su samostalne i mogu se prilagoditi skoro svakom stilu života.  Pustite mače da istraži novi životni prostor, mesto za spavanje, wc sa peskom, ali ga celo vreme nadgledajte. Ponudite mu hranu i vodu i pripazite ga sve dok se ne smiri i zaspi. Ne dozvolite da ga  uznemiravaju i tretirau kao igračku. U ovo fazi biće pod stresom jer je u  novoj sredini, bez majke, braće i sestara. Zato ga nežno mazite, pripremite mu topli ležaj i mekanu igračku. 

Spavanje

Igra pre spavanja obezbediće dobar san za mače i celu porodicu.  Mačići vole osećaj topline, pogotovo kada dremaju. Udoban ležaj je ono što im treba nakon dugog dana. Ležaj postavite na tiho mesto bez promaje. Zapamtite, mače je mlada životinja, a ne igračka. Poštujte to i dajte mu dovoljno vremena za spavanje. 

Vežbanje koričćenja wc - a

Mačke su po prirodi vrlo čiste životinje, ali novom mačetu morate pokazati kakvo se ponašanje od njega očekuje. Wc sa peskom za mačke postavite na lako dostupno mesto, koje nije blizu posudica sa hranom i redovno ga čistite. Obavezno nabavite lopaticu za čišćenje posude. Nakon obroka i nakon spavanja mače odnesite do wc-a i pričekajte da obavi nuždu. Ukoliko imate pristup vrtu, postepeno ga upoznajte sa okolinom i vremenom će mače samo odabrati gde želi vršiti nuždu.

 

Ishrana

Mačićima je potrebno davati više obroka dnevno. Saznajte šta je Vaše mače jelo do dolaska u novi dom i nastojte ga time hraniti još dan-dva. Ukoliko želite da pređete na novu hranu, činite to mešajući staru i novu hranu tako da postepeno povećavate količinu nove.  Najbolji izbor je superpremium  hrana, koja je savršeno izbalansirana i sadrži sve sastojke potrebne za zdrav rast i razvoj Vašeg mačeta. 

Mačke vole mleko, ali ono će zbog visokog nivoa laktoze kod većine uzazvati proliv.  Kao alternativu, mačetu možete ponuditi posebno formulisano mleko za mačiće, koje možete nabaviti u Pet centru. Sveža voda mačetu mora biti stalno dostupna.  Mačići vole i poslastice, samo pripazite da njihovo doziranje ograničite prema uputstvima na pakovanju. Nabavite posudicu za hranu i vodu i redovno ih ih čistite. 

Higijena zuba

Zdravi zubi vrlo su važni u životu Vašeg mačeta. Mnoge odrasle mačke pate zbog velikih naslaga kamenca, koji se odstranjuje u veterinarskim ambulantama. Nastanak kamenca može se prevenirati četkanjem zuba posebnom pastom i četkicom za mačke. Ne upotrebljavajte pastu koju vi koristite jer satdrži sastojke koji su štetni za mačku ukoliko ih proguta. Takođe, kamenac možete sprečiti i suvom hranom, čiji hrskavi komadići mehanički odstranjuju kamenac.

Kupanje i češljanje

Preporučljivo je svaki dan četkati mačku, pogotovo ako je dugodlaka. Četkanjem ćete odstraniti otpalu dlaku, nečistoću i prašinu. Četkanje takođe pomaže pri sprečavanju nastanka kuglica dlake u želucu, ali i obezbeđuje Vama i Vašem ljubimcu neprocenjivo vreme koje provodite zajedno. Kupanje nije potrebno, međutim ukoliko imate dugodlaku mačku, kupanje nekoliko puta godišnje pomoći će otpetljavanju i raščešljavanju dlake.

U Pet centru možete kupiti posebne šampone za mačiće, kao i šampone za suvo pranje. Ukoliko mače od malena naviknete na ovu aktivnost, rado će na nju pristajati. Nakon kupanja mače dobro osušite i iščetkajte

Vežba i igra

Mačićima je potrebno kretanje kako bi bili u dobroj formi. Takođe vole da grebu – oštre kandže. Kako Vaš nameštaj ne bi stradao, nabavite mačetu grebalicu – po mogućnosti višu, kako bi se mače moglo grebajući ispružiti.

 

Igračke, poput zezalice, mišića i loptica, idealna su zabava za Vašeg ljubimca, a tuneli sa rupama kao i višespratne grebalice biće pravi izazov i izvor neiscrpne zabave. Svakako obezbedite dnevnu dozu zajedničke zabave sa svojim mačetom.

 

Vakcinacija

Mačiće bi trebalo vakcinisati polivalentnim vakcinama protiv virusnih zaraznih bolesti mačaka. Osnovna vakcinacija  se sprovodi kod mačaka starijih od 9 nedelja dva puta sa razmakom od 4 nedelje. Mačiće mlađe od 9 nedelja možete vakcinisati, nakon prve doze vakcina se daje svake 3 - 4 nedelje sve dok životinja ne navrši 12 nedelja.

Revakcina se sprovodi kako bi se održala kontinuirana zaštita. Nakon osnovne vakcinacije potrebno je mačke vakcinisati jednom godišnje. Mačke starije od 3 meseca možete vakcinisati i protiv besnila.

Čišćenje od parazita

Najčešće gliste kod mačaka, a naročito mačića, su Toxocara cati i Toxascaris leonina. Obično su dužine 5 - 10 cm, bele ili lagano smeđkaste boje, a nalik su špagetama, Ako je prisutna velika invazija ovih parazita, mačka ih može povratiti ili cele (neoštećene) izlaze sa stolicom. Osim problema sa varenjem, invazija glista ponekad može i ozbiljno narušiti opšte stanje organizma. Kod mačića invadiranih navedenim crevnim parazitima često se uočava okrugli i nadut stomačić i stalno prisutna želja za hranom. Zato kod mačaka koje žive u stanu vrlo je bitno redovno sprovoditi dehelmintizaciju i čišćenje posude za pesak kako bi se ukonili uslovi da jajašce postane infektivno.

 

Takođe, vrlo je bitno preventivno delovati protiv buva jer su i one prenosioci nekih vrsta crevnih parazita. Na sreću, postoje efikasni lekovi za tretiranje više od jedne vrste crevnih parazita. U ponudi Pet centra su efikasnii preparati za dehelmintizaciju mačaka u obliku paste (Banminth) ili tablete (Pratel, Drontal cat, Verpanyl).

Buve i krpelji

Mače može pokupiti buve bilo gde. Kako bi ih eliminisali, osim mačića morate tretirati i celu kuću - tepihe, zavese, prostor iza lajsni, parket, pokrivače kao i ležaj mačeta. Vrlo je važno istovremeno tretirati mače i protiv endo i protiv ekto parazita, jer buve prenose neke od razvojnih oblika pantljičara što je vrlo važno kasnije u starijoj dobi. Ako imate još životinja u kući savetujemo da sve životinje istovremeno tretirate protiv parazita.


Krpelje možete odstraniti pincetom, a u Pet centru možete nabaviti i posebne pincete za odstranjivanje krpelja. Morate paziti da krpelja odstranite u potpunosti. Nemojte pincetu samo povući, nego ga lagano zarotirajte. Možete upotrebiti i neki od insekticida neškodljivih za mačke i ostaviti da krpelj sam otpadne. Za pomoć takođe možete koristiti i trik sa uljem ili alkoholom.

FORESTO (Bayer) Ogrlica za macke i pse, protiv buva i krpelja 1-8kg, 38cm

FORESTO (Bayer) Ogrlica za mačke i pse, protiv buva i krpelja 1-8kg, 38cm

4.089,00 RSD
FLAMINGO Pinceta za uklanjanje krpelja Bobby, plasticna

FLAMINGO Pinceta za uklanjanje krpelja Bobby, plastična

239,00 RSD

Kastracija / Sterilizacija

Sve u životu ima svoje prednosti i nedostatke, pa tako i sterilizacija/kastracija mačke. Činjenica je da sterilisane životinje žive duži i zdraviji život od reproduktivno aktivnih, bilo kućnih ili mačaka koje izlaze ili borave napolje. Sterilizacija ženki se, sa veterinarskog aspekta, preporučuje radi sprečavanja reprodukcije i posredno očuvanja zdravlja životinje. Životni vek sterilisanih mačaka je dvostruko duži, jer žive 14 do 18 godina.

 

Kastrirani mužjak neće po kući označavati teritoriju i ostavljati neprijatne mirise. Takođe, neće imati potrebu za lutanjem i sukobima. Ustaljeno je mišljenje da kastrirane životinje postanu debele, lenje ili depresivne, međutim takve postanu zbog preteranog hranjenja,  manjka kretanja i igre, a ne zbog sterilizacije.

 

Rezultat kastracije/sterilizacije može biti samo jedan - lepši i srećniji dom, jer energija koju bi mačka potrošila na pronalaženje partnera, preusmerava se na čoveka i odnos sa njim. Što se tiče promene ponašanja, zbog smanjivanja nivoa polnih hormona, mačke postanu mirnije, umiljatije i što je najvažnije, više su u blizini kuće (ako izlaze van kuće/stana) pa je smanjen rizik od zaraznih bolesti mačaka od kojih su neke i zoonoze (prenose se na ljude) ili eventualnog stradanja na putevima. 

 

Kod ženki se sterilizacijom prevenira nastajanje tumora na mlečnoj žlezdi, kao i infekcija materice, ali i posledičnog stresa kojeg graviditet nosi sam po sebi. Radi smanjene aktivnosti nakon operacije, sterilisane mačke su sklonije nakupljanju prekomerne težine, posebno ako jedu istu količinu hrane kao i pre. Zato u postoperativnom oporavku i za dalje održavanje kondicije preporučujemo specijalne hrane prilagođene potrebama sterilisanih mačaka i potrebama mačaka koje žive pretežno u kući/stanu. 

 

Kastracija/sterilizacija je danas rutinski postupak koji se radi u svim ambulantama male prakse.Za bezbrižni odlazak mace do veterinara, nabavite transporter za mace, u kojemu će ona biti sigurna tokom vožnje ili nekog drugog oblika transporta.

Sve što je potrebno za Vaše mače

U Pet centar prodavnici možete pronaći sve za sretan početak života Vašeg mačeta. Ukoliko ste dobro pripremljeni, Vaše će mače puno lakše postati deo Vaše porodice. Da bismo Vam pomogli, pripremili smo spisak kako bi bili sigurni da ste nabavili sve što je potrebno:

 

Lista želja

Vaša korpa je prazna.

Dodajte proizvode u korpu

Nastavite kupovinu
0