Pretražujte...
PRETRAŽI PROIZVODE
Kategorije

Moj ljubimac

Kunić

  • Podelite:

Jesam li prava životinja za tebe?

Kunići su vrlo privrženi kućni ljubimci. Pitomi su, dragi, veseli, inteligentni, vole društvo ljudi. Životni vek im je oko 10 godina. 

Odakle dolazim?

Poreklom su iz jugozapadne Evrope (Pirenejsko poluostrvo) i severozapadne Afrike. Prvi su ih pripitomili Rimljani. Postoji mnogo rasa, a najpopularnije su različite rase patuljastih i malih kunića (ovnoliki, hermelin, rex, angora). 

Gde volim da živim?

Kunići su vrlo društvena i razigrana bića. Mogu se držati u kavezu ili mogu biti celo vreme slobodni. Površina kaveza mora biti barem 120 x 60 cm. U kavezu kuniću treba obezbediti mesto za hranu, vodu, spavanje i dodatni prostor za kretanje. Bilo bi idealno da se u jedan ugao postavi i wc za glodare koji bi trebalo redovno čistiti.

Na dno kaveza najbolje je staviti slamu ili piljevinu. U prodavnici za kućne ljubimce možete nabaviti i gotovu piljevinu za kuniće. Kunić voli mekane površine (trava, tepih...). Ukoliko kunić boravi izvan kaveza, svakako treba obratiti pažnju na kablove i otrovne biljke. U kavez mu stavite i igračke kako mu ne bi bilo dosadno. Kunići bolje podnose hladnoću nego vrućinu. Ako su na otvorenom treba im obezbediti zaklon u sencii. Ne smeu biti na promaji. Dno kaveza uvek mora biti suvo. 

Kako sa mnom postupati?

Vole da se maze i bilo bi dobro da se od malih nogu što više drže u rukama ili u krilu. Sa njima  treba postupati nežno i sa ljubavlju. Ne vole da se podižu za uši ili kožu iza vrata, nego jednom rukom ispod donjeg dela tela, a drugom ispod grudi. Uvek moraju imati oslonac, jer se tako osećaju sigurnije.

Šta rado jedem?

Najvažnije u ishrani kunića je seno, koje možete davati u neograničenim količinama. Kuniću dnevno treba davati i sveže povrće i biljke (šargarepa, listovi brokole, kelj, blitva, detelina, cvetovi i listovi maslačka, peršun). Osim navedenog, kunići jedu i gotovu mešavinu semenki. Vole i voće, ali im ga dajte u malim količinama (jabuke, kruške, banane, narandže, breskve, šljive). Bitno je da im je sveža voda uvek dostupna. Treba izbegavati: cveklu, kupus, čokoladu, sveži hleb, spanać, paradaiz, krompir. Uvođenje novih namirnica u ishranu treba biti postepeno, naročito kod mlađih jedinki.

Održi me fit i zdravim

Zdrav kunić ima suvu njuškicu, bistre oči, živahan je i puno se kreće. Zube i nokte bi trebalo povremeno skraćivati. Potrebno im je redovno četkanje krzna kako bi se skinula suvišna dlaka (linjaju se svaka tri meseca). Zdrav kunić ima čisto i gusto krzno. Ukoliko Vaš kunić ima proliv, hitno ga odnesite veterinaru. Vrlo je bitno da vaš kunić ima uvek grančice (jabuke ili lešnika) na koje će "trošiti" zube.

Zdravlje

Kunić je zdrav kada:

  • - živahan je i rado se kreće
  • - oči su mu bistre i ima suv nosić
  • - zubići i nokti mu nisu predugački
  • - dlaka je čista i gusta
  • - stolica (kuglice) je tvrda i redovna

Razmnožavanje

Ženka nosi mladunce 28 - 31 dan. U jednom okotu na svet dođe do 8 mladunaca, a rađaju se goli i slepi. Ženka doji do 3 nedelje. Ženke i mužjake koje ne nameravamo pariti najbolje je kastrirati/sterilisati.

Volim li društvo?

Kunići imaju ukorenjeni nagon za društvom. Odlično se slažu jednako mužjak i ženka i parovi istog pola, ali samo ukoliko su kastrirani. U suprotnom mogu biti agresivni. Kunić se dobro slaže sa svim drugim vrstama kućnih ljubimaca. Bilo bi svakako dobro da se upoznaju postepeno. Ukoliko kunić nije kastriran, može doći do agresivnosti ukoliko živi  sa morskim prasetom.

Spisak za kupovinu:

Lista želja

Vaša korpa je prazna.

Dodajte proizvode u korpu

Nastavite kupovinu
0