Pretražujte...
PRETRAŽI PROIZVODE
Kategorije

Besplatna dostava za porudžbine preko 2900rsd!

Moj ljubimac

Kanarinac

  • Podelite:

Jesam li prava životinja za tebe?

Kako se kanarinci dele u tri grupe, sami odlučite želite li odabrati kanarinca zbog njegovog prepoznatljivog pevanja, prelepe boje ili zanimljivog izgleda. Mužjaci su obično bolji pevači od ženki, ali ne pevaju istim intenzitetom čitave godine. Prestanu sa pevanjem tokom mitarenja, ali ponekad i bez očiglednih razloga. Očekivani životni vek kanarinca je 12-18 godina. 

Odakle dolazim?

Kako mu i samo ime kaže, kanarinac dolazi sa Kanarskih ostrva, gde su ga pre 500 godina prvi uočili i pripitomili Španski osvajači. Od 17. veka Italijani, Englezi i Francuzi počinju sa uzgojem i ukrštanjem različitih vrsta kanarinaca, tako da danas u svetu postoji oko 320 vrsta različitih kolornih kombinacija.

Gde volim da živim?

Kako ove ptice nisu stvorene da žive u malim kavezima, obezbedite im što veći prostor za život i kretanje. Kavez bi trebao biti više prostran nego visok, minimalno 40 x 60 cm. Nemojte kavez držati na suncu, promaji ili blizu klima-uređaja, u kuhinji, kod velikih isparavanja. Sa zalaskom sunca, kavez prekrijte kako bi kanarinac imao svoj mir. U kavez postavite hranilicu, pojilicu i prečke, koje ne bi trebale biti predebele. Možete postaviti i grane od breze ili vrbe.

 

Na prečkicama ili grančicama različitih debljina ptice jačaju prste. Stavite u kavez i razne igračke: zvončiće, ogledalca, ljuljaške, ali obezbedite kanarincu da ima dovoljno mesta za letenje. 3 - 4 puta nedeljno ponudite Vašem kanarincu kadu za ptice sa mlakom vodom, jer obožava kupanje. Nemojte često premeštati kavez, jer se tada kanarinac oseća nesigurno.

Kako sa mnom postupati?

Svakako razmislite o tome da Vašem ljubimcu nabavite partnera ukoliko mislite da ćete dnevno biti manje od 5 sati kod kuće. Ponašanje i druželjubivost pokazuju drugačije od papagaja, ali i oni se daju pripitomiti i pušteni znaju sletati na rame vlasnika ili na sto. Prilikom puštanja moramo biti sigurni da je prostorija zatvorena te da su prozori zaštićeni. Kada je vreme lepo uživaju ukoliko borave na otvorenom, ali tada je važno da kavez postavite na više mesto zaštićeno od grabljivica i direktnog sunca, najbolje na uzvišenom mestu.

Šta rado jedem?

Kanarinci jedu gotovu mešavinu semenki za kanarince, jabuke, narandže, banane, kruške, breskve,spanać, blitvu, povremeno i tvrdo kuvano jaje. Ponudite im i mineralni kamen i sipinu kost. Sveža voda treba biti dostupna celo vreme.

Održi me fit i zdravim

Ukoliko primetite smanjen apetit i gubitak težine, smanjenu aktivnost, da ptica sedi na dnu kaveza, iscedak iz nosa ili očiju, kijanje i nakostrešeno perje, obavezno posetite veterinara. Ptice menjaju perje jednom do dva puta godišnje (mitarenje). Ovo je za organizam ptica vrlo zahtevan period i ishranu je potrebno pojačati vitaminsko-mineralnim dodatkom.

Zdravlje

Kanarinac je zdrav kada:
- oči nisu suzne i širom su otvorene
- perje je čisto i uredno
- nema promene u boji i konzistenciji izmeta
- ima čiste i suve nozdrve
- kandže nisu predugačke
- nema vidljivih otoka niti povreda
- živahan je i ima dobar apetit

Razmnožavanje

Kanarinci su spremni za razmnožavanje tek kada dan traje barem 12 sati. Ženka izleže do 8 jaja (u proseku 4). Ptići se izlegu nakon 14 dana inkubacije.

 

O njima se brinu oba roditelja, a 18 dana nakon što se izlegu, napuštaju gnezdo. Vrlo je čest slučaj da ženka sama othranjuje mlade, ali je ipak puno bolje i lepša kombinacija kada u tome učestvuje i mužjak. Za vreme ishrane mladih, roditelje treba pojačano hraniti, a posebno za tu namenu su dobre gotove Pate mešavine mekane hrane

Volim li društvo?

Kanarince možete držati same, ali vole i društvo. Vole vizuelni kontakt sa ljudima, ali nimalo nisu oduševljeni ukoliko ih dodiruju. Pričanje i zviždanje dovoljni su za interakciju sa Vašim ljubimcem. Obično se lako zbližavaju sa drugim vrstama ptica. Iako psa može naučiti da ne dira kanarinca ukoliko je pušten, nemojte se pouzdati u to da će i Vaša mačka biti ravnodušna.

Spisak za kupovinu:

Lista želja

Vaša korpa je prazna.

Dodajte proizvode u korpu

Nastavite kupovinu
0