Pretražujte...
PRETRAŽI PROIZVODE
Kategorije

Besplatna dostava za porudžbine preko 2900rsd!

Moj ljubimac

Kakadu

  • Podelite:

Jesam li prava životinja za tebe?

Kakaduima odgovara požrtvovni vlasnik koji će ih voleti i koji će im to i pokazivati. Radi se o izuzetno inteligentnoj životinji  i jednoj od najemotivnijih životinja uopšte. Veoma vole da se maze i igraju sa vlasnicima jer u tome jako uživaju. Treba im puno pažnje i ljubavi jer se jako se vežu za vlasnike. Samim tim, nedostatak pažnje može ih dovesti u depresiju koja vodi urlanju, ugrizima, čupanju perja... tako da ptici, vlasniku i komšijama to može zagorčati život. 

 

Najčešće se tri vrste kakadua drže kao kućni ljubimci: Mala corella kakadu papagaj, Žutokukmata kakadu papagaj i Kakadu gofin. Životni vek kakadua je od 30 pa do čak 70 godina.

Gde volim da živim?

Kakaduima treba omogućiti prostrane kaveze i sobne volijere na koje treba postaviti prečku za sedenje na koju je poželjno okačiti drvenu igračku. To će ga odvratiti od grickanja nameštaja. Retko lete, više vole da se šetaju i penju pomoću kljuna.

 

Tokom toplog dela godine treba ih  što više iznositi u vrt ili na terasu jer vole da borave na svežem vazduhu, ali uvek hladu i zaklonjeni od promaje. Vole i letnje pljuskove i kupanje pod tušem. Vrata kaveza obavezno treba osigurati katancem jer brzo shvate kako da ih otvore.

 

Kako sa mnom postupati?

Kakadui su najbolji kućni ljubimci od svih papagaja, brzo i lako se pripitome, govor savladavaju brzo, ali im treba dosta vremena da počnu čisto izgovarati rečenice. Sve reči povezuju u rečenice, ponekad govore sa smislom. Vrlo je važno da nisu zapostavljeni i usamljeni. Obožavaju decu, lako se sprijatelje i sa drugim kućnim ljubimcima. 

Šta rado jedem?

Gotove semenske mešavine za velike papagaje obogaćene kikirikijem, orasima, bademima i ostala semenja bogata biljnim uljima. Voće, povrće i zeleniš treba činiti 25% ishrane.

Održi me fit i zdravim

Kao i za sve druge papagaje, simptomi neke bolesti su nadutost, apatija, odbijanje hrane ili vode, proliv, povraćanje, kijanje, suzne oči. Ukoliko kakadu ima neke od navedenih simptoma, svakako potražite savet veterinara.

Zdravlje

Kakadu je zdrav kada:
- oči nisu suzne i širom su otvorene
- perje je čisto i uredno, a kandže nisu predugačke
- nema promene u boji i konzistenciji izmeta
- ima čiste i suve nozdrve

- nema vidljivih otoka niti povreda
- živahan je i ima dobar apetit

Razmnožavanje

Ženke se mogu pariti sa tri godine starosti, a mužjaci kasnije. Gnezde se u velikim gnezdima u dupljama, u kojima ženka polaže 2 - 6 belih jaja. Vreme inkubacije traje oko 25 dana. Mladi napuštaju gnezdo nakon 8 - 9 nedelje. Dobro je mlade preneti u drugi kavez ukoliko ženka pokaže želju za novim leglom. 

Volim li društvo?

Ptice su vrlo društvene i u prirodi oblikuju vrlo velika jata.Mužjak i ženka ostaju zajedno celog zivota. U slučaju uginuća jednog od njih, preostala ptica pronalazi novog partnera.

Spisak za kupovinu:

                                     

Lista želja

Vaša korpa je prazna.

Dodajte proizvode u korpu

Nastavite kupovinu
0