Pretražujte...
PRETRAŽI PROIZVODE
Kategorije

Besplatna dostava za porudžbine preko 2900rsd!

Moj ljubimac

Degu

  • Podelite:

Jesam li prava životinja za tebe?

Degu je inteligentan i živahan glodar koji će vas očarati svojim vragolijama. Znatiželjan je, veseo, izuzetno razigran, drag i dobroćudan. Ima veliki raspon vokalizacija za različite situacije. Idealan je ljubimac za celu porodicu. Uz pravilnu negu i ishranu degu živi od 5 do 9 godina.

 

Odakle dolazim?

Domovina degua su Čileanske Ande. Kako degui imaju smanjenu mogućnost varenja šećera, izuzetno su skloni dijabetesu. U Severnu Ameriku i Euvropu prvobitno su dovezeni kao životinje na kojoj su se vršila ispitivanja vezana uz dijabetes. Sredinom 20. veka počeli su se držati kao kućni ljubimci

Gde volim da živim?

Degu zahteva veći kavez od ostalih glodavara (idealno min. 100 x 60 x 60 cm).

 

Kavez bi trebao biti od žice ili stakla, jer plastiku lako pregrizu. Ukoliko je na dnu kaveza rešetka, obilno dno trebate posipati piljevinom kako se ne bi povredili. Idealan kavez trebao bi imati nekoliko nivoa. Uz posudu za hranu i vodu, u kavez stavite i posudu sa peskom za kupanje. Biće vam zahvalni ako u kavez stavite veliki točak za trčanje, grane, kamenje, glinene vaze, igračke i slične predmete koji će im služiti za igru i razonodu. Postavite kavez na mirno mesto, bez buke, dima od cigareta, direktnog sunčevog svetla ili promaje.

Kako sa mnom postupati?

Nekoliko dana vaš će degu biti prilično stidljiv. Pustite ga da se prilagodi na novi prostor, zvuke i mirise. Polagano se približavajte kavezu "- bez naglih pokreta". Kako su izuzetno radoznale životinje, same će vam prići ako im ponudite nekakvu poslasticu. Ne pokušavajte da ih zgrabite  - ruku lagano stavite u kavez, ponudite poslasticu i degu će se sam iz radoznalosti popeti. Ubrzo će se sami početi penjati na vaše ruke i ramena i istraživati vas. Puštajte ga redovno i igrajte se s njim, ali ga nemojte ostaviti bez nadzora, kako ne bi izgrizao električne kablove. Koliko će vaš degu biti pitom i voljan za komunikaciju, zavisi od njegovog karaktera.

Šta rado jedem?

Degui su biljojedi. Jedu gotovu hranu za degue,  sijeno koje im celo vreme treba biti na raspolaganju, kao i sveža voda. Jedu i voće i povrće, a 1-2 puta nedeljno ponudite im i kukuruz. Kako su skloni dijabetesu, ne bi se smeli udebljati, pa zato budite pažljivi sa poslasticama i sa voćem koje ima veliki procenat šećera (kruška, grožđe, orašasti plodovi, suvo voće). Ponudite im i vitamine i mineralni kamen. U kavez im stavite i grane od voćki kako bi na njima trošili zube. Ukoliko imate i druge glodare, pazite da degu ne jede njihovu hranu, jer bi za njega mogla biti štetna.

Održi me fit i zdravim

Povlačenje degua za rep strogo je zabranjeno. Degui imaju karakterističan rep koji odbacuju kada smatraju da su ugroženi. Ukoliko primetite da je vaš degu apatičan, smanjila mu se težina ili ima proliv, ima zamućene oči, odmah posetite veterinara.

Zdravlje

Degu je zdrav kada:
- kreće se brzo i hitro
- radoznao je, aktivan i ima dobar apetit
- ima gusto krzno i bistre oči
- nema poteškoća sa disanjem
- nema promene u boji i konzistenciji izmeta
- nema nikakve vidljive otoke i povrede

Razmnožavanje

Degui sazrevaju sa 6 do 9 meseci (ženke) i sa 12 meseci (mužjaci). Ponekad ženke mogu ostati skotne već sa 6 nedelja starosti. Nakon 90-93 dana nakon parenja, okoti se 4-6 mladunaca. Mladunci na svet dolaze već prekriveni krznom, sa zubima, otvorenih očiju, a nakon vrlo kratkog vremena će i hodati. Nakon 5-6 nedelja mladunci su potpuno samostalni.

Volim li društvo?

Degu u prirodi živi u grupama, pa mu treba obezbediti društvo. Pate ukoliko nemaju društvo i mogu postati depresivni, bez obzira na brigu i ljubav vlasnika. Najbolje je imati dva degua istog pola, a najbolje se slažu dve ženke, odnosno degui iz istog legla (braća i sestre). Ukoliko imate više degua, u kavezu držite po jednog mužjaka, jer je i u prirodi samo jedan mužjak predvodnik kolonije. U suprotnom može doći do sukoba. Ukoliko dovodite drugog degua nakon što se je već prvi odomaćio, upoznajte ih postepeno "- pregradite kavez ili stavite kavez do kaveza da se upoznaju pre nego počnu da žive zajedno. Pazite da ne zanemarujete prvog degua, jer će postati ljubomoran na pridošlicu. Degui se dobro slažu sa kunićima, činčilama i morskimprasićima, ali prvo im dajte vremena da se upoznaju na distanci.

 

Spisak za kupovinu:

Lista želja

Vaša korpa je prazna.

Dodajte proizvode u korpu

Nastavite kupovinu
0