Pretražujte...
PRETRAŽI PROIZVODE
Kategorije

Besplatna dostava za porudžbine preko 2900rsd!

Moj ljubimac

Činčila

  • Podelite:

Jesam li prava životinja za tebe?

Kako su činčile noćne životinje, idealne su za zaposlenu porodicu koja je kod kuće tek u večernjim satima. Velike su razlike u karakteru svake pojedine činčile. Ima nežnijih i mirnijih, ali isto tako i dominantnih jedinki. Izuzetno su inteligentne životinje. Životni vek im je 15 - 20 godina.

Odakle dolazim?

Domovina činčila su južnoameričke Ande. Početkom 20. veka donešene su u SAD i Kanadu, gde postaju omiljeni kućni ljubimci. U Evropu dolaze tek sredinom prošloga veka.

Gde volim da živim?

Zbog izuzetno gustog krzna, ne preporučuje se držati kavez sa činčilama na temperaturi višoj od 25ºC. Treba izbegavati promaju i direktnu  sunčevu svetlost.  

Kako se činčile danju odmaraju, kavez treba biti na mirnom mestu. Površina kaveza bi trebala biti što veća, a kako činčile vole da se penju, bilo bi dobro da je i visok. Kavez nikako ne bi trebao biti plastični, jer će ga činčile pregristi. Isto važi i za posude za hranu i vodu. Stavite svojoj činčili u kavez i kućicu kako bi imala svoj mir. Kavez pospite piljevinom za činčile i redovno čistite. U kavez svakako stavite i grančice voćki (jabuke, kruške, lešnik) za grickanje, kupovne "grickalice" i igračke. Jednom do dva puta nedeljno omogućite činčili kupku u pesku (specijalan pesak za kupanje za činčile).

Kako sa mnom postupati?

Činčilama treba dati dosta vremena da se prilagode. Kada im prvi put prilazite, krećite se polako i govorite tiho da ih ne uplašite. Dozvolite prvo da Vas malo onjuši. Stavite ruku u kavez i pričekajte da Vaša činčila otkrije novu "granu" za penjanje. Možete držati i suvo grožđe u ruci tako da se činčila mora popeti kako bi ih dohvatila. Nakon nekoliko dana činčila bi se trebala naviknuti na Vašu ruku. Nakon toga, otvorite kavez i podstaknite je da Vam se popne na rame. Nagradite je suvim grožđem. Ukoliko je želite uzeti, nemojte je vući i dizati za krzno, nego je lagano obuhvatite rukama. Činčila obožava pesak za kupanje, pa ukoliko se ne želi vratiti u kavez, stavite pesak u posudu u koju će odmah uskočiti. Tako je možete preneti u kavez. Nikako je nemojte agresivno juriti i hvatati.

Šta rado jedem?

Činčilama ponudite gotovu hranu za činčile, seno, listove radiča, maslačka, jabuku, suvo voće, kajsiju... ti obavezno vodu. Najbolje je hraniti ih uveče kada su budne i aktivne.

Održi me fit i zdravom

Uopšteno, dobro održavane činčile imaju vrlo malo zdravstvenih tegoba. Ukoliko primetite promenu u gustini izmeta, ako delimično nedostaje krzna i ako su oči vodenaste, bilo bi dobro kontaktirati veterinara. Isto važi ako se vaša činčila ponaša drugačije nego što ste navikli, ako spava i  noću, previše miruje, ne uzima hranu...

Zdravlje

Činčila je zdrava kada:
- aktivna je i živahna i ima dobar apetit
- ima bistre, sjajne oči i suvu njuškicu
- ima normalnu stolicu

 

Razmnožavanje

Činčila se može razmnožavati sa šest meseci, ali bilo bi bolje pričekati do jedne godine. Prosečno se činčila razmnožava tri puta godišnje i okoti 1 - 4 mladunaca. Graviditet traje 109 - 120 dana.

Volim li društvo?

Ukoliko dobiju dovoljno ljudske pažnje, činčile mogu živeti same. Tada Vi za njih postajete "druga" činčila. Ukoliko žive od prvih dana u društvu sa drugim činčilama, dobro će se slagati. Treba biti vrlo pažljiv prilikom upoznavanja odrasle činčile sa novom jedinkom, jer tada znaju biti vrlo agresivne. Nemojte ostavljati činčilu samu sa drugim ljubimcima, čisto iz predostrožnosti da u igri ne povrede činčilu.

Spisak za kupovinu:

Lista želja

Vaša korpa je prazna.

Dodajte proizvode u korpu

Nastavite kupovinu
0