Pretražujte...
PRETRAŽI PROIZVODE
Kategorije

Besplatna dostava za porudžbine preko 2900rsd!

Moj ljubimac

Australijska zeba

  • Podelite:

Jesam li prava životinja za tebe?

Australijska zeba je ljubimac je koji će Vas razveseljavati svojim umilnim pevanjem i cvrkutanjem, ali nije ljubimac kojeg ćete moći milovati. Zebe vole društvo pa im ga svakako obezbedite. Mužjaci su, za razliku od ženki, izvrsni pevači. Njihov životni vek  može biti u rasponu od 5-15 godina.

Odakle dolazim?

U prirodnom okruženju, australijskim pašnjacima, zebe žive u grupama ili kolonijama od 40 do 100 ptica. Kad se pojave ekstremni uslovi za život, počinju selidbu formirajući jato od gotovo hiljadu jedinki. Kako zebe u prirodi žive u jatu, vrlo su društvene i zato je potrebno držati najmanje par ovih ptica.

Gde volim da živim?

Zebe su živahne i vole da lete. Iz tog razloga obezbedite im što veći kavez (min. 60 x 40 x 40 cm), a svaki dodatni prostor zebama  će itekako značiti. Kako su zebe male ptice, pazite da rešetke nisu preširoke. Kavez stavite na tiho i mirno mesto, a možete ih držati i napolju. Ipak, treba im vremena kako bi se navikle na novo okruženje, pa ih nemojte suviše često premeštati. Svakako trebaju biti zaklonjene od kiše i od promaje. Uopšteno, zdrave zebe dobro će se osećati na temperaturi u rasponu od 5°C pa sve do 30°C. U kavez postavite hranilicu, pojilicu i prečke. Odličan dodatak je i ljuljaška i kadica za kupanje.

 

Kako sa mnom postupati?

Zebe su veoma društvene, ali samo sa drugim pticama. Plašljive su u društvu ljudi i ne vole da se maze ili drže u ruci. Poželjno je prilikom nabavke nove ptice, staviti zebe u odvojene kraveze, ali jednu do druge, kako bi se "upoznale". Na taj je način sprečavate mogućnost međusobnog povređivanja. Kad primetite da su se prihvatile, bez bojazni možete staviti novu zebu u kavez. Po pravilu se istospolne australijske zebe dobro slažu, jer im je instinktivno usađena potreba za društvom. Druželjubive su i razigrane ptice i njima se treba baviti pa će Vam svakako pružiti mnogo radosti.

 

Šta rado jedem?

Zebe jedu gotovu mešavinu semenki, spanać, listove maslačka, narendanu šargarepu i krastavce, jabuke, banane... Obezbedite zebi kalcijum, pa joj iz tog razloga ponudite sipinu kost, a povremeno im možete ponuditi ljuske jajeta. Hrana im uvek treba biti dostupna, kao i sveža voda.

Održi me fit i zdravom

Ukoliko primetite da zeba sedi u uglu, nakostrešena je, nema apetita, kija i izgleda bolesno, obavezno posetite veterinara.

Zdravlje

Australijska zeba je zdrava kada:
- oči nisu suzne i širom su otvorene
- perje je čisto i uredno
- nema promene u boji i konzistenciji izmeta
- ima čiste i suve nozdrve
- kandže nisu predugačke
- nema vidljivih otoka niti povreda
- živahna je i ima dobar apetit

Razmnožavanje

Zebe brzo sazrevaju i spremne su za parenje sa 11-12 nedelja. Poželjno je da se ne počne sa razmnožavanjem pre 6-9 meseci. Najlepša zebina pesma se može čuti upravo za vreme parenja. Kavez postavite na mirno mesto i više ga ne premeštajte. U kavez im postavite gnezdo sa jednim otvorom, poželjno na više mesto.

 

Dnevno im obezbedite 14-16 sati svetla. Ženka izleže 3-8 jaja, o kojima se brinu oba roditelja. Nakon 14 dana izlegu se ptići a za narednih 21 dan napuštaju gnezdo.

Volim li društvo?

Kao što smo već napomenuli, zebe izuzetno vole društvo i svakako ih treba držati najmanje u paru. Navići će se na blizinu ljudi, ali neće dozvoliti da ih dodirujete i mazite.

Spisak za kupovinu:

Lista želja

Vaša korpa je prazna.

Dodajte proizvode u korpu

Nastavite kupovinu
0