mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Da li je istina da kornjče sadrže neke bakterije koje utiču na čoveka tako što čovek ne može da ima potomstvo? Aleksandar

O: Kod kornjača se najčešće i kao jedina zoonoza spominje salmoneloza. Salmoneloza je infekcija koju uzrokuju bakterije iz roda Salmonellae. Salmonela je invazivan mikroorganizam koji se može iz creva proširiti krvlju do drugih organa. Najčešće su hronični nosioci salmonele gmizavci, ptice (perad), svinje i čovek. Iako se kod uvoza gmizavaca obavezno kontroliše salmoneloza, bolest se ipak može pojaviti u slučaju ilegalnog uvoza. Poznato je oko 2000 oblika bakterija u rodu Salmonella, od kojih se gotovo svi smatraju patogenim tj. izazivaju bolesti. U više od pola slučajeva infekciju uzrokuju tipovi S. enteritidis i S. typhimurium. Za ljudsko zdravlje posebno su opasne Salmonella typhi koja uzrokuje trbušni tifus, S. choleraesuis i S. enteritidis koje su najčešći uzročnici tipične salmoneloze, te S. gastroenteritis. Mnoge životinje, uključujući i vodene kornjače, mogu biti nosioci salmonela.

Kod reptila učestalost doseže i do 90 %. Kod njih nije u potpunosti moguće ukloniti bakteriju, a da se ne ugrozi njihovo zdravlje. Samo u retkim slučajevima, gmizavci obolevaju od salmoneloze, a u 80 % slučajeva ako su loši uslovi držanja životinje. Najčešći izvor infekcije je preko kontaminirane hrane. Bakterija je prisutna na nedovoljno kuvanom mesu, piletini i jajima. Kako je bakterija mikroskopske veličine, ne može se utvrditi njena prisutnost bez pretrage fecesa i krvi. Zbog periodičkog izlučivanja salmonela fecesom, u većine slučajeva test nije u potpunosti pouzdan. Najlakši, ali i najefikasniji način preveniranja pojave salmoneloze je održavanje higijene. Nakon svakog kontakta sa kornjačom operite ruke, redovno čistite i održavajte terarijum, perite ruke nakon diranja posude za hranu i vodu, vodite računa da pripremanje hrane za Vas bude odvojeno od pripremanja hrane za kornjaču, onemogućite kretanje kornjače po kuhinji ili wc - u. Posuda za hranu i vodu od kornjače nikad ne bi smela biti u kontaktu ili u blizini mesta za pripremu hrane za ljude, a kornjači onemogućiti kretanje u prostoru kad pripremate hranu.

 

Na kraju, salmoneloza je samo jedna od zoonoza koje ugrožavaju ljudsko zdravlje. Kao uzročnici bolesti koje ljudima mogu generalno preneti gmizavci navode se bakterije: Aeromonas, Campylobacter, Citrobacter, Coccidia, Clostridium, Corynebacterium, Edwardsiella tarda, E. coli, Enterobacter, Klebsiella, Leptospira, Mycobacterium, Neisseria, Pasteurella, Pentastomiasis, Proteus, Serratia, Staphylococcus, Streptococcus, Yersinia.