Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Dobio sam na poklon štene zlatnog retrivera staro 3,5 meseca. Gde mogu da dobijem sve podatke u vezi te rase. Aleksandar

O: Zlatni retriver je nastao ukrštanjem zlatno-žutog Wavy Coat Retrievera, Tweed Water Spaniela (danas ova rasa ne postoji) s Irskim seterom i Žutim goničem. Rasu je stvarao i razvijao Lord Tweedsmouth. 1903. godine ova rasa je priznata od Kennel club u Engleskoj, a 1932. i od strane američkog Kennel kluba. Danas postoje milioni zlatnih retrivera širom sveta i omiljena su rasa zbog svoje lepote i karaktera. Zlatni retriver je jako umiljat, voli društvo i nežan je prema deci.

Karakteristike: duga, zlatna, glatka i lagano valovita dlaka. Čeoni i nosni deo lobanje su jako razvijeni, mada ne grubi. Oči su tamno obojene i imaju mekan izraz. Rep je ravan, obrastao dugom dlakom i pravi zastavicu. Ne sme biti držan visoko, a uopšte ne preko leđa. Gornja dlaka ne sme biti kovrdžava, a pod njom je gusta podlaka, koja ne propušta vodu. Boje: svi tonovi zlatne, krzno ne sme biti smede ili boje mahagonija. Visina: od 56 do 62 cm, težina: 29 do 32 kg.

Dresura: Spada u grupu najpametnijih pasa u svetu i sa lakoćom ispunjava pedesetak komandi, a sposobnost da uči ga čini idealnim pomoćnikom invalida. Često se koristi i kao pomoć slepima, u čemu se takođe pokazao kao izuzetno sposoban. Naučeno pamte za ceo život. U okviru obuke koja traje par meseci, u stanju je da zapamti zaista puno komandi - otvaranje frižidera i vrata, podizanje telefonske slušalice, guranje invalidskih kolica....

Ishrana: Pse u toj dobi potrebno je hraniti 3-4 puta dnevno. Doziranje hrane zavisi od toga koju hranu koristite. Naime na svakoj hrani navedena je dnevna količina hrane s obzirom na uzrast i telesnu masu psa. Štene treba hraniti 5 - 6 puta dnevno. Možete koristiti Hill's Science Plan "Puppy Large Breed" - hranu za štenad velikih pasmina koja ce kad odrastu imati preko 25 kg. Hill's Prescription Diet hrana dostupna je samo u registrovanim veterinarskim apotekama, pa tako i u apoteci u sklopu Pet centara. U istom rangu superpremium hrane je i Royal Canin. Ukoliko se odlucite na Royal Canin, za početak bih preporučila "Maxi Baby dog" i koristiti ga sve do petog meseca starosti. Od navednog petog pa sve do 15 - og meseca starosti može se koristiti  "Maxi junior". S navršenih 15 meseci psa možete hraniti i posebnom hranom namenjenom za specifične potrebe zlatnih retrivera koju Royal Canin nudi u svojoj širokoj paleti.  U elitni rang najkvalitetnijih hrana ulazi i Eukanuba, koja za štence nudi "Puppy large breed", do godinu dana starosti psa, a po navršenoj godini dana starosti Eukanuba nudi "Adult large breed". Hill's i Eukanuba za štence nude hranu u dva ukusa: piletina, te jagnjetina i riba.  Za odrasle pse Hill's nudi ukuse tunjevina i pirinač i govedina.

 

Hranu i sve potrebno za vašeg psa možete pronaći na našem sajtu.
 
Linkovi: Zlatno runo je naša eminentna odgajivačnica www.zlatnoruno.com; www.sanitacteamday.com

OZNAKE: