Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P:  Moj šestomesečni mačak je pre dve nedelje dobio prvu vakcinu. Pre dva dana je počeo da kašlje i kija, ima suzice u očima a i povraćao je. Odvela sam ga kod veterinara iz kraja, koji mi je predočio da ishod ove bolesti može biti fatalan. Mačak je prekjuče i juče primio injekcije antibiotika, uz dogovor da se nastavi sa praćenjem i terapijom. Nakon prve injekcije je pokazao znatno poboljšanje, manje mu škripi u plućima, odlično je jeo i bio je veseo. Nakon sinoćnje injekcije, kasnije uveće se čulo povremeno škriputanje u gornjem delu pluća/grlu, malo je kijao a jutros je kašljao i prilično je konfuzan i neveseo. Malo je jeo i ne ponaša se uobičajeno - potišten je.

Napominjem da je zakašnjenje kod vakcine nastalo zato što sam ga dobila sa 4 meseca, nakon toga je na Veterinarskom fakultetu urađen pregled krvi i stolice, gde mu je krvna slika bila dobra a imao je parazite. Paraziti su čišćeni nekoliko puta i neposredno pred vakcinu. Molim vas da mi date odgovor zašto posle druge injekcije ima ovakvu reakciju, kao i savet kako da postupim dalje.
Beskrajno zahvalna, Senka

O: Zapaljenje pluća - Pneumonia, izaziva teške poremećaje opšteg stanja kod životinja. Od kliničkih simptoma javljaju se: povišena telesna temperatura, apetit je smanjen ili je potpuno nestao, prisutna je jaka žeđ, dlaka je bez sjaja, a koža zbog dehidracije organizma gubi elastičnost. Životinja je apatična, pretežno leži, nerado se kreće, gubi na telesnoj težini. U početku bolesti kašalj je kratak, mukao i bolan, kasnije je vlažan i dubok. Nosni iscedak povremeno obilan i sluzavo gnojan, a ponekad može imati i primese krvi. Zastupljen je abdominalni tip disanja. Često se javljaju i gastrični poremećaji, a zbog napada kašlja dolazi često i do povraćanja.

Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom životinje od strane veterinara, kao što je učinjeno u slučaju vašeg mačka, a na temelju nje se sprovodi odgovarajuća antibiotska terapija, uglavnom antibioticima širokog spektra. Bez obzira da li se radi o virusnim respiratornim infekcijama ili ne, antibiotici se daju kako bi se sprečile sekundarne bakterijske infekcije. Uz antibiotsku terapiju neophodna je i primena sredstava za rehidraciju organizma, a često je potrebno infuziono unošenje elektrolita.

Naravno da je kolega koji je uradio dijagnostički pregled najbolje upućen u stanje vašeg ljubimca i potrebno je pratiti njegove instrukcije kada je u pitanju terapija, koja obično - kada su u pitanju antibiotici - iznosi 5-7 dana. Omogućite vašem mačku da boravi na nekom suvom i toplom mestu, kao i kvalitetnu, energetski jaku ishranu. Možete mu davati Recovery (Royal canin) ili a/d (Hill's) koje predstavljaju kompletenu hranu za brz oporavak, u tečnom stanju, i može se aplikovati pomoću šprica, što je praktično  kada je usled bolesti smanjen apetit, pa životinja nerado uzima hranu.

OZNAKE: