Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Senatandrejski put 11, Novi Sad

P: Uskoro u moj dom stiže žako papagaj, dobila sam ga na poklon, pa me zanima uslovi držanja, čime da ga hranim, kakav je kao ptica i slično… Hvala! Aleksa
O: Žako ili afrička siva papagaj je jedna od omiljenih pernatih kućnih ljubimaca širom sveta. Ove ptičice su inteligentne, privržene, radoznale ali i osetljive, plašljive i nepoverljive, ali i sjajni govornici i dobri imitatori. Jedina mana joj je što je preglasna, grize i čupka perje, i sklona je respiratornim bolestima, aspergilozi i hipokalcemiji. Ove ptice mogu porasti do 31 - 40 cm i težiti oko 330 grama.

Kavezi za žakoe moraju biti napravljeni od netoksičnog i čvrstog materijala, kavez mora biti širi nego viši kako bi papagaj nesmetano mogao da raširi krila i mora biti smešten u delu stana gde nema prevelikog "prometa" ljudi, navale neplaniranih gostiju i dece (npr. nikako ne hodnik), preglasne televizije ili muzičkih linija, jer sve to vrlo uznemiruje žakoe i tada se javljaju problemi kao smanjen apetit, brljanje po ponuđenoj hrani, kreštanje i lomatanje krilima, uništavanje opreme u kavezu.

Za žakoe je vrlo bitna aktivnost i sloboda tokom dana koja je razvija u pravilnom smeru. Nezavisnost i njeno izražavanje trenutnih stavova moraju biti pod Vašom blagom kontrolom (bez kažnjavanja, samo nagrađivanje za ono što je naučila i ponovila) jer u suprotnom odgoj takve dominatne papagaje može otići u krivom i rizičnom smeru kako za nju tako i za vlasnika.

Pravilna ishrana preduslove je zdravlja i dobre kondicij. Žako papagaji su u "pubertetu" prvih 18 meseci starosti. U tom periodu oni biraju mekšu hranu iz Vaše ruke jer ih to podseća na vreme provedeno u gnezdu. Preporučuje se da se hranite uvek u isto vreme. Nedovoljno sna takođe loše utiče na zdravstveno stanje žakoa, pa je preporuka odgajivača da se stave u manji kavez za spavanje u tihom ćošku stana i da tu provedu oko 10 sati.

Ovi papagaji se u svojoj domovini, pored semenki, hrane i svežom hranom poput trave i voća, pupovima s drveća. Birajte voće što bogatije vitaminom A zbog jačanja imuniteta. Za održavanje ptica u dobrom zdravlju optimalan odnos kupovne (zamenske) hrane i sveže hrane je 70% : 30%. Kupovna, zamenska i suva hrana imaju prednost u odnosu na meku i pripremljenu hranu od Vas budući da je ona kompletna i balansirana u svakom zalogaju Vaših ljubimica. Neki vlasnici prave mešavinu od jednakih delova suve zrnovite hrane (sočivo, polovina suvog graška, malo sušenog zrnevlja kukuruza), koje prethodno umaču u posudi s vodom dok isti ne nabubre ili ih kuvaju, a tome dodaju iseckane jabuke i narandže (čak s korom i semenkama). Dodatni izvor proteina i kalcijuma može biti tvrdo kuvano i usitnjeno jaje, sir i jogurt.

Svežu hranu, ali i ostalu ponuđenu hranu, trebalo bi ukloniti iz kaveza nakon završenog obroka, kako zbog mogućnosti razvitka nepoželjnih bakterija tako i zbog privikavanja ptice na ritam hranjenja.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak