Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam ženku labradora staru 11 meseci ali jos uvek nije dobila teranje, čitao sam po internetu i svuda piše da se prvo teranje dobija sa 6 ili 9 meseci, šta vi mislite ? Valjda nema nikakve veze što kasni sa teranjem ili… Ljubomir


O: Polno sazrevanje kuje uslovljeno je njihovom rasom. Tako se prvi estrus (teranje) kod malih rasa javlja u uzrastu od 5 - 10 meseci, a kod velikih od 1 - 2 godine. To je ujedno i vreme završetka rasta životinje. Razvoj kuje do polne zrelosti ne ispoljava se nikakvim posebnim znacima.


Žensko štene se normalno razvija sve do uzrasta od oko 7 meseci, kada se kod većine kuja i javlja prvo teranje. Ono se kod nekih kuja javlja i nešto ranije, ili češće i nešto kasnije, može biti veoma slabo, jedva primetljivo, ili, obrnuto, veoma burno i izrazito. Kuje su u to vreme vrlo mazne, željne pažnje vlasnika mnogo više nego obično, više puta dnevno moraju da mokre, više piju i jedu, pojavljuje se crveni iscedak iz polnih organa, stidnica je povećana i crvenkastije boje nego obično.

Opšte zdravstveno stanje, pravilna ishrana, pretežni boravak u kući/stanu ili izvan nje, okolina (druženje sa psima iz okoline, pri čemu može doći do sinhronizacije teranja više kuja u grupu koje se intenzivnije druže ili žive zajedno, npr. u uzgajivačnici) - sve to utiče na tačni uzrast prvog teranja.


Prvo teranje kuja po pravilu snažno doživljava. Ne shvata šta se to s njom dešava, nemirna je, traži više pažnje, stidnicu stalno liže, lizanjem čak uklanja i iscedak što ostaje iza nje. Tada ne bi trebalo vršiti na nju nikakav pritisak budući da je ionako smeta pojava novog mirisa u kući, iscedak koji prlja tepih, te i psi koji je - privučeni njenim mirisom - stalno okružuju. Po pravilu, u narednim teranjima stidnica je vidljivo manje otečena, a blaže su i psihičke promene koje prate prvo teranje, pa osim malo iscetka, iduća teranja najčešće prolaze gotovo neprimetno.

Današnjim užurbanim životom nekad nam i promaknu ovakve sitne promene kod naših ljubimaca, tako da je sasvim moguće da ste prevideli teranje i ako se već pojavilo.

Fiziološki, teranje se javlja dva puta godišnje, a u nekih kuja to se može dešavati i svakih četiri ili devet meseci. Imajući ovo u vidu može da se desi da Vaša kuja još nije imala teranje ili da su znakovi teranja minimalni pa mogu da nam promaknu (tzv. tiho teranje). Vlasnik takvo teranje uopšte ne mora da primeti i zato smatra da je teranje u potpunosti izostalo. Tihi estrus se javlja kada postoji normalan hormonalni status, ali spoljašnji znaci estrusa nisu ispoljeni.

Kod kuja se može javiti i prolongirani anestrus, odnosno period između dva estrusa može da varira (od 26 - 36 nedelja). Zbog toga se trajanje ovog intervala ne može koristiti za predviđanje pojave sledećeg estrusa kod jedne iste kuje, pa je teško i utvrditi da li se radi o prolongiranom anestrusu.

Dijagnozu i prognozu stanja nije moguće postaviti bez kompletnog pregleda. Ukoliko bi se pregledom utvrdile nepravilnosti polnog ciklusa, one se vrlo uspešno leče medikamentima ili hirurškim zahvatom (sterilizacija).

Pomno pratite ponašanje Vašeg psa, da vam nešto ne promakne, a ako do teranja ne dođe u naznačenom periodu obratite se Vašem veterinaru.

Više o prvom teranju kod kuje možete pročitati u odgovorima koleginice Aleksandre Todosijević. dr. vet. med., pod naslovom „Teranje kuje – pravilni vremenski intervali“ i „Polni ciklus kuje i prvo teranje“ i u odgovoru Mirjane Pejčić: „Prvo teranje“.
 

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak