Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Našla sam napuštenu veliku senicu, ispalu iz gnezda na parkingu. Kod mene je već nedelju dana, ali sa obzirom da su joj oči bile otvorene i da je mogla da skakuće kad sam je našla sigurno sada ima oko 15-25 dana, hranim je na svakih sat, nekad i češće izuzev noću. Dajem joj vodu iz šprica i mešavinu jajeta (tvrdo kuvanog) sa plazma keksom. Čitala sam da se hrane i crvima brašnarima, ali nisam sigurna gde da ih kupim. Znam da se nekad desi kad stoji neko vreme zatvorena da se iz kukurzne svile stvore crvi pa da li bih mogla kasnije da je hranim sa njima, i da li se daju živi? Što mi nije baš najprijatnija zamisao. I mogu li da izdrobim orahe ili sirove bademe pa da joj to dajem zajedno sa jajetom?

 Ima li u pet shopu da se kupi neka hrana koja je već gotova za ručno hranjejnje ptica? I kad mogu da očekujem da će ptičica sama jesti (weaning), već sam ručno odhranila zebe, ali su one već za mesec dana jele same, takođe su imale kesice pored vrata koje bi se napunile hranom i znala bih da ne treba više, dok ova ptičica izgleda kao da je stalno gladna i nema te kesice. Držim joj hranu u kavezu, ali i dalje traži da joj se da direktno kljucka, ali ne uspeva sama da uzme i proguta. Izgleda zdravo, dobila je još perja od kada sam je našla, i voli da leti po sobi i istražuje.
Nada

O: Velika senica (Parus major) je česta i brojna vrsta širom Evrope i Azije u svim vrstama šuma. Mnoge vrste se naseljavaju oko ljudskih naselja i tako lako pronalaze hranu (parkovi i bašte, dvorišta).

Senice su aktivne, bučne i socijalne ptice. One su teritorijalne tokom sezone gneždenja. Većina primeraka se ne sele u pravom smislu reči, ali mnoge senice se okupljaju u jata i skitaju po okolini. Neke tokom zime čak odlaze i severnije od mesta na kome su se gnezdile.

Ova vrsta se lako prepoznaje. Krupnija je od drugih senica (dužina tela 14 cm), i ima široku crnu liniju (kod mužjaka deblju nego kod ženke) kao kravatu duž žutih grudi. Glava i vrat su crni, sa belim obrazima, a gornja strana tela je maslinasto zelena. Kod mladunaca su crni delovi obojeni smeđe, i po tome se mogu razlikovati poletarci od odraslih. Velika senica koristi svaku raspoloživu šupljinu da u njoj napravi gnezdo, bilo da je u duplji drveta ili u zgradi ili šupljoj cevi (gnežđenje je zabeleženo u slomljenim banderama, delovima poljoprivredne mehanizacije itd). Kada se postave kućice za ptice, najverovatnije će se u njih useliti baš ova vrsta.

Senice su ptice koje su zaštićene. U prirodi, senice se hrane insektima i njihovim larvama, koje sakupljaju sa lišća i grančica, ali i ispod kore drveća. Često jedu i razne vrste semenja. Redovno posećuju hranilice za ptice, gde jedu kikiriki, seme suncokreta, orahe, slaninu itd.

Ručno hranjenje je jedan od načina da se mlada ptica razvije u vrlo pitomu i socijaliziranu jedinku. Ponekad je i jedino rešenje, kao u slučaju senice koju ste Vi našli i koja je ispala iz gnezda.

U početku je mlade potrebno hraniti svaka 2 sata, a u uzrastu od 14 dana razmak bi trebao da bude 3 sata. Obroke, naravno, ne bi smeli preskakati, a svaki bi trebao biti sveže pripremljen.

Osim hrane koju već dajete, možete koristiti i gotovu mešavinu hrane za ptice koje jedu insekta - Granpatee insects, koju možete naći u našoj ponudi.

Procena starosti Vaše senice možda nije adekatna, jer one izgledaju goluždravo i posle 20 dana starosti. U svakom slučaju budite strpljivi i nastavite sa ručnim hranjenjem sve dok ne uočite da je počela da sama uzima hranu (najmanje do mesec dana starosti).

OZNAKE: