Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam zeca starog 6 godina, a od pre nekoliko dana primetila sam da mu je jedan obraz malo otečen. Čini mi se kao da mu je "otekla" kost ispod desnog oka. Inače oči mu stalno suze, ali on ima urođenu deformaciju. Da li biste mogli da mi date bilo kakvo objašnjenje vezano za ovu pojavu? Za sada se zec ponaša normalno, aktivan je i nema gubitak apetita.
Hvala unapred i srdačan pozdrav, Iva

O: Prema lokalizaciji promena, moguće je da je u pitanju upala sluzokože usne duplje, koja može da nastane kao posledica prisustva stranog tela.

Zapaljenski proces može da bude različitog stepena, od kataralnog zapaljenja do zapaljenja dubljih slojeva tkiva i da zahvati usne, zubno meso, jezik itd. Samostalno zapaljenje sluzokože usne duplje nastaje zbog neposrednog draženja sluzokože mehaničkim nadražajima (gruba i bodljikava hrana, strano telo, oboljenja zuba), zatim avitaminoze (nedostatak vitamina A i C).

Simptomi oboljenja usne duplje zavise od uzroka, stepena razvijenosti patološkog procesa, kao i od dužine trajanja oboljenja. Povećana osetljivost sluzokože manifestuje se opreznim uzimanjem ili odbijanjem čvrste hrane, usporenim žvakanjem, pojačanom salivacijom. Zadah iz usta je neugodan.

Opisana promena može da bude i apsces ili hematom.

Absces predstavlja nakupljanje gnoja u novostvorenoj šupljini, a najčešće nastaje kao posledica slučajnog povređivanja (ubodne rane, ogrebotine, mehanička oštećenja kože nastale kao posledica trljanja kože o tvrde površine ili češanje), odnosno naknadne bakterijske infekcije neke manje ranice. Najčešće su to piogene bakterije iz roda Staphilococcus. Nastanak abscesa često je praćen bakterijskom infekcijom i širenjem infekcije u organizmu, pa dolazi i do septikemičnih stanja, što dovodi do promene opšteg stanja životinje, koja prestaje da uzima hranu i vodu.

Hematom predstavlja nakupljanje krvi u novostvorenoj šupljini u tkivu. On je netemperirana, bezbolna ili umereno bolna, fluktuirajuća polukuglasta oteklina. Organizam sanira hematom, ali ponekad zbog položaja samog hematoma i njegovog oblika, nije moguća potpuna resorbcija. Punkcijom hematoma se dobija krv ili serum. Mali hematomi se mogu resorbovati u potpunosti, dok veće hematome treba otvoriti, uz prethodnu punkciju na najnižoj tački hematoma. Sadržaj hematoma se mora spontano iscediti i parenteralno se aplikuju antibiotici zbog mogućnosti razvoja sekundarnih infekcija. Hematomi su najčešće posledica povreda usled udaraca u kavezu ili u međusobnim igrama i borbama.

Bez kliničkog pregleda nemoguće je ustanoviti o čemu se radi. Savetujem Vam da što pre odete kod veterinara koji će na osnovu kliničkog pregleda ustanoviti uzrok i preduzeti adekvatne korake. Bez obzira na činjenicu da Vaš ljubimac sada ne pokazuje znake oboljenja, neophodan je klinički pregled kako bi se na vreme preduzela terapija i sprečile eventualno moguće komplikacije.