Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam kuju nemačkog ovčara staru 2 god. Ovo joj je prvo koćenje. Okot je trajao prilično dugo -  16 sati. Dozvoljava pomoć pri okotu. Okotila je 12 štenadi. Medjutim, u prva 3 dana sva štenad su uginula. Neka štenad su izgažena, a za ostala neznam. Ono što me brine je to što ih kuja mrtve pojede, iako sam primetio da ih liže i jede posteljicu. Čak sam joj lično držao štenad da ih liže. Strah me je za buduća legla. Nisam primetio da je pojela i jedno živo. Špricana je nakon toga protiv mastitisa i stavljam joj vaginalete. Zašto su šenad uginula? Unapred sam Vam zahvalan na odgovoru i molim Vas odgovorite mi što pre.
Hvala, Vladimir

O: Graviditet kod kuje traje od 59 - 63 dana. Prvi dani u životu štenaca su veoma kritični. Brojni faktori mogu da dovedu do uginuća štenadi, a to su najčešće tok samog porođaja, faktori okoline, kao i genetski faktori. Zapaljenske promene koje mogu da dovedu do uginuća, mogu da nastanu kod kuje i mnogo pre samog oplođenja. One mogu da se prenesu i sa mužjaka prilikom parenja ukoliko je kod njega bila prisutna infekcija. Najveći procenat smrtnosti štenadi je u prvim danima života (u prvoj nedelji). Uzroci mogu da budu i loša kondicija kuje, neuhranjenost, kao i dužina trajanja porođaja (kod dužeg trajanja smrtnost je mnogo veća).

Veoma  je važno da štenci posisaju kolostrum u prvih nekoliko sati po okotu da  bi dobili pasivni imunitet, pa je veoma važno stimulisati ih da sisaju, posebno u prva 24 časa nakon štenjenja. Asortiman vitamina i minerala za štence možete pogledati na našem sajtu.

Takođe, važna je i priprema kuje za parenje i njena pravilna nega - čišćenje od parazita, vakcinacija i ishrana. Uslovi u kojima se drži kuja pre oplođenja i za vreme graviditteta, a posebno higijena bokseva imaju veliku ulogu u sprečavanju nastanka infekcija. Inficirana ženka (ukiliko nije došlo do pobačaja) ne pokazuje nikakve simptome. Zbog toga da bi se smrtnost štenadi sprečila i svela na minimum mora se obratiti pažnja na to da je ženka u prvom redu u dobroj kodiciji, zatim sprečiti i svesti na minimum kontakt kuje (posebno zadnje 3 - 4 nedelje graviditeta) sa drugim psima kako bi se mogućnost infekcije svela na minimum. Ukoliko porođaj traje dugo - da bi se sprečilo da plod duže ostane u porođajnom kanalu i time sprečio eventualni nastanak respiratornih problema, obavezno potražiti pomoć veterinara.

Naročitu pažnju treba posvetiti uslovima držanja, nege i ishrane gravidne kuje. Ishrana posebno u zadnjim nedeljama graviditeta mora biti kvalitetna, ujednačena i bez menjanja načina ishrane. Obezbediti što bolje uslove za štenjenje, pratiti njihovo sisanje, posebno u prva 24 časa (da bi posisali kolostrum).

Dešava se da kuja pojede štence i taj poremećaj može da nastane  posebno kod prvih okota, jer  se kuja nije snašla, zbunjena je  prisustvom štenadi pa dolazi do poremećaja materinskog instikta i najčešće, kada su u pitanju sledeća legla, ne bi trebalo da bude problema. U svakom slučaju kada se ponovo bude štenila treba da bude pod budnim nadzorom.

Da bi sprečili uginuće štenadi u sledećem leglu, neophodno je da se urade svi potrebni pregledi i isključi mogućnost nastanka infekcija i ako je potrebno sprovede odgovarajuća terapija, zatim kvalitetna ishrana kuje i po potrebi dodavanje vitaminsko -mineralnih preparat u ishranu. Redovne šetnje i dobra fizička kondicija su dobar preduslov za normalan tok graviditeta i rađanje vitalnije štenadi.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak