Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam dobermanku od 15 meseci koja se jako zamara od kako su počele ove vrućine i ubrzano diše. Na preporuku veterinara, odvela sam je na Veterinatski fakultet gde joj je urađen rendgenski snimak srca i pluća koji nije pokazao nikakve nenormalnosti, kompletna biohemija i krvna slika (jedino su ldh i kreatin kinaza (230) bili blago povišeni) i ekg koji je pokazao blage nepravilnosti, ali doktorka je rekla da je to nespecifično i da može biti i zbog stresa od pregleda. Rekla je da nema razloga za zabrinutost i da posle mesec, dva ponovimo ekg i analize krvi. Da li ta tahikardija može da se pogorša zbog stresa, s obzirom da će biti odvojena od mene u odgajivačnici nedelju dana napolju na visokoj temp., i da li ovo može da dovede do srčanog udara? Takođe, da li postoje još neki pregledi i analize koje savetujete da uradimo? Najviše me brine što stalno ubrzano diše na ovim visokim temperaturama, što joj srce ubrzano radi i što joj se malo smanjio apetit, a van toga se ponaša sasvim normalno i raspoložena je i ne deluje da je nešto boli. Hvala Vam unapred na odgovoru. Jovana


О: Visoke spoljašnje temperature ne pogoduju ni našim ljubimcima, kao ni nama. Psi nemaju znojne žlezde i hlade se isključivo dahtanjem.

Zbog toga kod pasa veoma lako može da dođe do pregrevanja organizma i pojave toplotnog udara. Da bi zagrevanje sveli na minimum psi svode fizičku aktivnost na minimum. Normalno je da se psi umaraju brže kada su visoke temperature i zbog toga ih ne treba forsirati i dugo šetati. U ovakvo vrelim danima šetnja treba da bude u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim časovovima. Apetit je takođe smanjen jer se i fizička aktivnost smanjuje pa samim tim i potrebe organizma.

Za vreme leta, kada su psi napolju na visokim temperaturama, preporučuje se menjate vode nekoliko puta na dan, ali svakako treba izbegavati prehladnu vodu, kako bi izbegli upale grla, krajnika i dr. Pas mora imati na raspolaganju mesto koje će biti zaštićeno od sunca, bilo kućicu ili deo dvorišta koji je u hladu, te ograničiti mu igru i aktivnost na suncu. Pas nikako ne sme imati brnjicu jer na taj način ne može da dahće što znači da ne može odavati toplotu iz organizma.


Većina vlasnika za vreme leta stavlja mokre peškire na vrat svoga psa da bi mu omogućili hlađenje tela, a psi to vrlo rado nose i podnose. Takođe, za vreme velikih vrućina možete psa prskati s pitkom vodom, a sve kako biste ga dodatno rashladili.

Tokom ovog leta zbog velikih vrućina, većina vlasnika se žali da im ljubimci vrlo malo jedu. Svi kućni ljubimci, vrlo malo se kreću i više se izležavaju u hladu ili na pločicama u kupatilu i kuhinji, pa im je potreba za hranom i kalorijama smanjena (prilikom varenja telo se dodatno zagreva).

Količinu propisanog dnevnog obroka možete nešto smanjiti, a štenetu ponuditi obrok tokom dana kada je nešto hladnije, ujutro i uveče. Također mu možete ponuditi i mlečno kisele produkte kao što je sveži kravlji sir, kiselo mleko i acidofil koje možte preliti i umešati sa suvom hranom.


Što se tiče tahikardije ona je normalna pojava tokom vetrinarskog pregleda i jeste posledica stresa.


Ponašanje Vašeg psa je sasvim normalno, i s obzirom da veterinari nisu uočili nikakve abnormalnosti smatram da nemate razloga za zabrinutost.


Boravak u pansionu će svakako biti stresno za Vašeg ljubimca. Veoma je bitno da mu se obezbedi adekvatan prostor, kućica i dovoljno hladovine. Voda mora biti stalno dostupna i sveža.


Da bi stres sveli na minimum možete psu davati prirodne preparate za smirenje i smanjenje anksioznosti za vreme boravka u pansionu. To su preparati na bazi valerijane, kamilice i beta klukana. U Pet Centar prodavnicama možete naći Vet Kalm (VetExpres), Zylkene (Vetoquinol) i Calmex (VetPlus).

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak