mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam dve male tigrice već nekoliko godina i donedavno sve je bilo u redu. Najpre jedna mi se razbolila ako to mogu tako nazvati. Normalno se ponašao ali kad spava rep mu se mrdao gore, dolje i čulo se nešto kao kuckanje kada diše. Bila sam kod veterinara, a on je odmah rekao da je to nedostatak joda i prepisao novu dijetu.  Još je dodao da je gojazan i da ima tumor od debljine. U zadnje vreme tigric koju sam gore navela jako opada perje, a veterinar kaže da je to normalno mjenjanje perja. Sa drugom tigricom sve je bilo u redu do pre nedelju dana kada mu se rep počeo mrdati gore, dolje i kada diše cjelo tjelo mu se pomjera. Isti veterinar je uradio sve moguce testove ali ne zna šta mu je.  Veterinar kaže da je to možda od nove ishrane ili nervoze ali i dalje insistira na novoj hrani. Ne znam šta više mogu da učinim za nih? Molim vas za savjet. Jovana


O: Tumori mogu biti maligni (zloćudni) i benigni (dobroćudni). Razlika između njih je u agresivnosti rasta i u tome što maligni stvaraju metastaze i infiltriraju u okolno tkivo. Tumori se mogu pojaviti na različitim tkivima pa se nazivaju prema vrsti tkiva od kojeg su građeni.

Kod papagaja se najčešće u potkožnom tkivu javlja dobroćudni tumor lipom. Lipomi imaju čvorast ili kuglast spoljašnnji oblik, dosižu različite veličine, uglavnom su tvrde konzistencije, dobro ograničene od okoline i obavijene vezivnotkivnom čaurom, a građene od zrelih masnih ćelija. Razvoj ovakvih tumora kod tigrica povezan je sa gojaznošću, hipotireoidizmom i genetskim faktorima. Iako mogu da budu gotovo neuočljivi, često porastu do takvih veličina koje ograničavaju kretanje, a u svom središtu nekrotiziraju i ulceriraju. Bol i neprijatnost je popratna pojava - često se uočava da ptica čupa perje na mestu tumora, što često rezultira krvarenjem i sekundarnom bakterijskom infekcijom, kada stanje može biti opasno po život, ako se ne preduzme terapija. Ako lipom nije nekrotičan ili ulcerativan, početno lečenje sprovodi se modifikacijom ishrane i pojačanim kretanjem. Takođe je u ovom stadijumu preporučen i dodatak ishrani obogaćen jodom. Oni lipomi koji ne odgovore na ovakvu terapiju skloni su ulceriranju. Ishrana mora biti sa niskim procentom masnoća, a jodni dodaci za stimulisanje štitne žlezde i metabolizam masnog tkiva. Ukoliko nakon dve nedelje ovakvog režima ishhrane i aktivnosti ne dođe do rezultata, jedini uspešni način lečenja je hirurško odstranjivanje istog. Ako je lipom ograničen, ovakav se problem uspešno leči. Ptice koje se drže u kavezima, ne mitare se potpuno i intenzivno i kod njih mitarenje može biti neprestano tokom čitave godine, tako da taj period prođe neprimećeno. Proces mitarenja kod zdrave ptice teče relativno brzo i za mesec dana ptica dobija novo perje. Ono se gubi postupno i određenim redosledom, pa nikada ne izgube odjednom sva pera na pojedinom delu tela. Staro perje ispadne pri mitarenju samo ili ga ptica iščupa. Ptice čupaju stara i propala pera, jer time uklanjaju svrab koji se javlja sa rastom novih pera. Kod papagaja se, kao što sam već rekla, perje menja na taj način što se na pojedinim delovima tela perja zamenjuju u različito vreme, tako da neće ostati bez perja na pojedinim delovima tela i naravno, zameniće sva pera postupno.U periodu mitarenja ubrzavaju se metabolički procesi kod ptica i potrebe za belančevinama. Ptice koje se hrane sa nedovoljno energije ili belančevina podležu tek delimičnom mitarenju ili kratkotrajnijem od normalnog. Uz primenu vitamina za mitarenje kao dodatak ishrani, sveže hrane kao što je voće, ptica se za neko vreme oporavi i izraste joj novo perje. Pticama koje imaju teškoće pri mitarenju, potrebno je u ishranu ili vodu dodavati vitaminsko-mineralne preparate bogate aminokiselinama i vitaminima: Orlux - Omni - vit sredstvo za kondiciju ptica koje sadrži 14 vitamina i aminokiselina, Orlux - Muta - vit sredstvo za izgradnju perja, sadrži 14 vitamina i aminokiselina uz posebne količine biotina koje se daje u periodu mitarenja.

 

Šta je razlog navedenih promena, ovim putem je nemoguće ustanoviti. Vaše ptice su pod veterinarskim nadzorom. Obezbedite im, kvalitetnu ishranu i optimalne uslove života. Pratite savete vašeg veterinara koji je upoznat sa zdravstvenim statusom tigrica i postupajte prema njegovom uputsvu, jer je on taj koji je izvršio klinički pregled vaših ptica i postavio dijagnazu, na osnovu koje vam je i predložio odgovarajuće zdravstvene mere.

OZNAKE: