ana_jovanovic2a

 Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam Rota koji je star 11 godina. Veterinari su po njima ustanovili da je dobio tetanus. Već mesec dana dobija antibiotikei to penicilin i kompleks b vitamina. Posle ovih terapija on se sav opustio i po savetu veterinara sa njim vežbamo. Na noge ne može ali imamo osećaj da počinje da reaguje. Mišići su mu atrofirali kako u nogama tako i u vratnom delu. Prema savetu lekara počeli smo da ga podižemo i polako oslanjamo na prednje i zadnje noge. To radimo sa prednjim amom i zadnjim opasačem. Nekako sa nogama ide ali mu glava sama pada i vrat mu još ne drži glavu. Kad jede stavimo ga na stomak i ispred njega njegovu posudu i teramo da se sam muči oko hrane. Opet neki od veterinara kažu da ima upalu perifernog nervnog sistema. Bio je na ultra zvuku i ostali organi su mu u redu. Voleo bih da pročitam i Vaše mišljenje. Miodrag

O: Tetanus je opasna bolest koju izaziva bakterija (Clostridium tetani). Bakterija stvara toksin koji deluje na nervni sistem i ireverzibilno ga oštećuje. Spore bakterije su veoma raširene u spoljnjoj sredini i jedne od najotpornijih. Najveća opasnost preti od ubodnih rana. Bakterija uđe u kožu preko rane.

Opasnije su ubodne rane nego posekotine jer manji otvor sprečava ulazak kiseonika i stvaraju se idealni uslovi za razvoj bakterija.

Prvi simptomi se javljaju kroz nekoliko dana ali nekada i za više nedelja. U početku je to blago kočenje nogu i mišića lica i burno reagovanje na spoljne nadražaje (zvuk ili dodir). Kasnije, ustajanje je otežano, kao i otvaranje usta, a posledično pijenje vode i uzimanje hrane. Uši su podignute i načuljene, a oči izbečene i ukočene. Nekada se prvo javi blago grčenje mišića u okolini rane. Ovi simptomi mogu da nestanu kao odgovor imunog sistema ili se bolest generalizuje. U kasnijem stadijumu javljaju se bolne konvulzije i otežano disanje. Otežano je i mokrenje, a javlja se i opstipacija. Iznenadni pokret, zvuk ili dodir dovodi do spazma mišića.

 

Povećana je salivacija, disanje i rad srca. Glavni uzrok smrti je gušenje, usled paralize disajne muskulature. Najvažnije je brzo reagovanje i sprovođenje terapije. Ako se jave simptomi, oporavak može biti veoma spor i trajati nedeljama. Kada je u pitanju prognoza, treba biti veoma oprezan. Prognoza zavisi od mnogih činilaca. Stepen zahvaćenosti nerava tetanusnim toksinom utiče na prognozu. U svakom slučaju tok oporavka je spor i zahteva dugotrajnu fizičku rehabilitaciju (kao što je slučaj kod vašeg psa), kako bi povratio potpunu upotrebu ekstremiteta.

Pratite savete vašeg veterinara, nastavite sa vežbama i rezultata će biti. Do koje mere će se pas oporaviti teško je reći, a mi se uvek nadamo najboljem.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak