Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Senatandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam afričkog ježa već dve godine i već duže vreme ima suvu kožu. U poslednje vreme se pogoršalo. Čitala sam razne načine da to rešim ali uglavnom podrazumevaju kupanje ali je za njega to previše stresno čak postane i agresivan kada ga kupam. U odgajivačnici gde sam ga uzela rekli su mi da mu stavljam kanesten kapi. 1ml razblažen sa 2 ml vode, 10 kapi ujutru i 10 kapi uveče. Već drugi dan pokušavam da mu stavim ali jedva uspem i 5 da mu stavim. Da li možda postoji neka druga terapija koja bi mu pomogla. Hvala puno!
O: Afrički patuljasti jež vodi poreklo iz Afrike, ali rasprostranjen je i u Evropi, Aziji i na Novom Zelandu. U pitanju je sitni sisar iz porodice Erinaceinae. N

jihova osnovna karakteristika je prisustvo bodlji koje su u stvari tvrde šuplje dlake načinjene od keratina i dugačke su do 3 cm. Rađaju se sa malim i veoma mekanim bodljama, koje nakon šest nedelja otpadaju da bi izrasle nove i prave. Bodlje im služe prvenstveno kao zaštita, nisu otrovne i ne mogu da se lako odstrane od tela. Kod svih vrsta ježeva one su namenjene u odbrambene svrhe, usmerene su ka spoljašnjosti, a ježevi imaju sposobnost da to obezbede umotavanjem tela u lopticu. Donji deo tela, noge i njuška prekriveni su finim krznom bele boje. Karakteriše ih ovalan oblik tela i kratak rep. Težina koju dostižu je do 500 grama, a dužina oko 17cm, a nekad i više. Na prednjim šapama imaju pet prstiju, dok se zadnje noge završavaju sa po 4 prsta sa dugim noktima koji stalno rastu. Najrazvijenije im je čulo mirisa i imaju odličan sluh. Najčešći su u normalnoj pepeljasto braokastoj boji, ali su takođe veoma zastupljeni i albino afrički patuljasti ježevi.

Ovaj ljubimac može se držati u kavezu ili terarijumu, minimalnih dimenzija 60x60x35 cm. Dno treba da bude bogato obloženo piljevinom da bi jež mogao da rovi i da se zakopava. Osim toga potebno je obezbediti mesto za sakrivanje, a to mogu biti kućice, cevi, ili krpe pod kojom će jež spavati i gde će se osećati sigurno.

Osnovu ishrane afričkog patuljastog ježa čine insekti. U prirodi se hrane crvima, skakavcima, cvrčcima, paukovima i glistama. Kao najbolja alternativa za kućne uslove preporučuje se hrana za mačke dehidrirana ili mokra. Osim toga ovaj ljubimac će rado jesti voće i povrće.

Miroljubivi su i veoma znatiželjni. Uz malo strpljenja lako se mogu pripitomiti. Dok se ne naviknu na vlasnika i njegov miris znaju da “aktiviraju svoju odbranu” tako što se sklupčaju u lopticu i ispuštaju karakterističan zvuk sličan dubokom šištanju koji kombinuju uz poskakivanje telom. Ježa uvek treba uzimati čistim opranim rukama, da bi se što brže navikao na miris vlasnika i vrlo nežno kako se ne bi uplašio.

Životni vek ove životinjice je u proseku oko 8 -9 godina.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih Vaš jež može imati suvu kožu:

- suv vazduh u prostoriji, posebno ukoliko imate utisak da mu je koža suva u poslednje vreme, a uzrok je početak grejne sezone tokom zimskog perioda što lako možete rešiti povećanjem vlažnosti u prostoriji (možete staviti posudu sa vodom na grejno telo);

- bakterijske ili gljivične infekcije što lako možete ustanoviti ukoliko odvedete ježa na pregled kod veterinara;

- grinje - ukoliko ste primetili da se češe ili se dešava da na koži ima delove bez bodlji uz prisutne promene na koži potrebno je da ga odvedete kod veterinara kako bi mogao da ustanovi da li je u pitanju oboljenje parazitske etiologije.

Najbolje bi bilo da Vašeg ježa odvedete na pregled kod veterinara kako bi utvrdili tačan uzrok prisutnog problema, pa čete na osnovu toga znati koja je to najbolja terapija za Vašeg ježića.