Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Moja mačka ima 11 godina i domaća je mačka, naime spava preko noći, ali sada je nakupila toliko buva (ne vidim ih, ali se stalno grebe, tj. liže), dobila je ampule protiv svih parazita, ali ne verujem da su pomogli, isprobala sam nekoliko vrsta (koje sam mogla da kupim ) i njeno stanje se pogoršava. Ali otkrila sam da je unutra jedno uho prljavo - nešto bordo, smeđe, pa se pitam da li znate da li bi moglo biti nešto više u pitanju, ima li njegovih mrvica u procepu od vrha do srednjeg uha? Sada ću naručiti te kapi Petvitala i Protection spot iz veb prodavnice Pet Center, da li preporučujete još nešto, odnosno koje su ampule najjače za ovo stanje?
Jelena

O: Uzroci čestog grebanja kod mačaka su višestruki. Ako je reč o ektoparazitu (šećerna grinja Notoedres cati, koja bi eventualno mogla da se sa sigurnošću dijagnostikuje uzimanjem strugotina povređene kože i ispitivanjem mikroskopom), i iz vašeg opisa nalaza malih crnih mrvica u ušnom kanalu sa obilnom pojavom ušne masti, onda to je vrlo zarazna zarazna parazitska bolest.

Šećer parazitira na koži mačke (u celokupnom razvojnom stadijumu, od jajeta, preko larve i nimfe do odraslog oblika) tokom perioda od 2 -3 nedelje. Bolest se najčešće prenosi kontaktom sa drugim mačkama, zaraženim predmetima, češljevima, prostirkama, pa je uzročnik moguće preneti ako je vaša mačka bila u kontaktu sa drugom mačkom (koja je zaražena dijabetesom).

Najvažniji simptom je grebanje životinje jer različite faze razvoja migriraju kroz površinski sloj kože (najčešće u ušni kanal, ako je ušna školjka), kasnije se širi na spoljnu stranu uha, područje oko vrata, šape, kasnije celo telo. Životinje se pokušavaju osloboditi svraba grebanjem i grizenjem zaraženih područja, često nanoseći povrede u obliku ogrebotina, oblastima bez dlake, koje mogu da se zaraze bakterijama. Nadražena koža može biti ljuskava, isušen eksudat, zadebljan i naboran.

Mačke bi definitivno trebalo lečiti protiv dijabetesa ampulama armitraz, ivermektin ili Stronghold (za mačke i zečeve) i ampulama Advocate (za mačke i zečeve), kao dijagnostičku terapiju, da bi se isključila ili potvrdila sumnja na dijabetes. . Istovremeno, ovim ampulama možete zaštititi svog ljubimca kako biste sprečili moguću infekciju. Advocate i Stronghold možete kupiti u prodavnicama Pet Center, uz propisani veterinarski recept.

Svakako bi bilo dobro da svoju mačku držite odvojeno od ostalih životinja, kako biste sprečili moguću infekciju, kao i da se pridržavate principa opšte higijene (pranje ruku nakon svakog kontakta, tretiranje predmeta i okoline insekticidima kao što su Biokill, Biotol) i ne biste zarazili sebe ili nekoga drugog u domaćinstvu.

Da bi se održala adekvatna higijena uha i ušnog kanala, potrebno je periodično čistiti ušni kanal namenskim rastvorima kao što su Otifree, Otodine, Adolac ... preparati koji rastvaraju prisutni cerumen, imaju blago dezinfekciono i protivupalno dejstvo, a higijenski razlozi se koriste kao uvod u pripremu uha za predstojeću antibiotsku terapiju.

Od ostalih uzroka, osim gore navedenog uzročnika, kao i pomenutih buva (koje se redovno tretiraju iz vašeg opisa, a tretmani se moraju sprovoditi redovno svake 3-4 nedelje), neki od njih su: hrana siromašna mineralima, vitaminima i esencijalnim supstancama (aminokiseline) , nezasićene masne kiseline), hormonska neravnoteža, zatim bakterijske, gljivične, parazitske bolesti i razne alergije koje se manifestuju suvoćom, peruti, lokalizovanim ili generalizovanim svrabom.

Zbog toga vam savetujem da posetite svog veterinara kako biste sa sigurnošću utvrdili uzrok svraba i tako pokušali da pomognete svom ljubimcu.

 

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak