Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Kako da znam da ima teranje? Posle koćenja, za koliko može imati sledeće parenje? Koliko treba da bude stara da bi bila naj pogodnija za parenje? Moja ženlka je stara dve godine i dva meseca i ovo bi trebalo da joj bude prvo parenje. Imate li neke savete za ishranu tokom trudnoće? Imam i malo štene, takodje ženka stara dva meseca i dvadeset dana.  Imate li neke savete u vezi nje?
Unapred vam hvala. Petar

O
: Polni ciklus ili estrus je period od jednog do drugog teranja, a fiziološki se kod kuja javlja dva puta godišnje. Polni ciklus se sastoji od četiri faze.

U svakoj od faza koncentracija hormona je različita, odnosno koncentracija hormona se menja.

Prva faza polnog ciklusa ili proestrus kod kuja traje oko 9 dana. U to vreme se javlja iscedak crvenkaste boje zbog hiperemije, kao posledica delovanja hormona i pucanja kapilara. U ovoj fazi sazrevaju folikuli na jajnicima.

Druga faza polnog ciklusa ili estrus traje oko 9 dana (zavisno od rase). U ovoj fazi dolazi do pada koncentracije estrogena i povećava se koncentracija hormona koji će izazvati ovulaciju. U ovoj fazi ženka je spremna za parenje. Količina iscetka je vrlo mala, svetle boje.

Treća faza ili diestrus traje 60 - 70 dana, ukoliko ženka nije gravidna. U ovoj fazi dolazi do regresije već opisanih promena.

Četvrta faza ili anestrus je faza polnog mirovanja. Ova faza traje sledećih 150 dana, a u krvi dolazi do opadanja koncentracije polnih hormona.

Treba uzeti u obzir da dužina trajanja ovih perioda može odstupati nekoliko dana, u zavisnosti od rase, veličine itd.

Kuja ovulira najčešće dvanaestog dana od početka krvarenja. Naravno, treba pomenuti da to može da bude i 10. - 14.dana, a postoje i podaci koji govore da se to može desiti čak i 5. dana i 25. dana polnog ciklusa. Postoje i fizički znaci koji nas mogu upućivati da je nastupila ovulacija, a to su: stidnica postaje edematozna, hiperemična, kuja povlači rep u stranu, naročito kada je mazite po zadnjem delu leđa, dozvoljava mužjaku parenje.

Pre parenja preporučljivo je obaviti zdravstveni pregled kuje. Takođe, kuju bi trebalo na vreme vakcinisati protiv zaraznih bolesti, izvršiti dehelmintizaciju i izbegavati izlaganje stresnim situacijama.
 
Psi malih rasa mogu se prvi put pariti posle 12 meseci starosti, srednjih rasa posle 15 meseci, a psi velikih rasa posle 18 meseci starosti. To je najniža starosna  granica posle koje je parenje dozvoljeno. Gledajući iz zdravstvenog ugla, tu starosnu granicu bi trebalo pomeriti za 12 meseci. Zbog očuvanja zdravlja kuje trebalo bi je pariti jednom godišnje, ali ne prije 1,5 do dve godine starosti. U tom uzrastu kuja je i psihički bolje pripremljena za majčinstvo, a njen fizički razvoj je završen i skotnost ne predstavlja rizik za njeno zdravlje.

Vrlo je važno napraviti pauzu između parenja i propustiti bar jedno teranje između parenja kako bi organizam kuje imao vremena za oporavak. Često parenje kuje može da dovede do okota mladunaca vrlo loše kondicije i sklonih uginuću, a predstavlja i svojevrsni napor za kuju.
 
Što se tiče šteneta, vakcinacija je izuzetno važna za zdravlje Vašeg šteneta. Obično se prva vakcinacija obavlja u uzrastu od 8 nedelja, a druga sa 12 nedelja starosti. Prema zakonu, obavezno je izvršiti i vakcinaciju protiv besnila i čipovanje psa. O rasporedu vakcinacija kao i o čipovanju Vašeg šteneta, konsultujte se sa Vašim veterinarom, a na ovim je stranicama objavljen već niz tekstova na tu temu. Takođe je neophodna i redovna dehelmintizacija šteneta odnosno njegovo čišćenje od crevnih parazita. Štene treba tretirati tabletama za čišćenje od parazita, i to svake dve nedelje od 3. - 12. nedelje starosti, kao i posle toga svake četiri nedelje od 12. nedelje do 6. meseca života.

Ishrana Vašeg šteneta mora biti kvalitetna. Najbolje bi bilo da to bude neka od superpremium ili premium hrana, jer takva hrana zadovoljava sve potrabe za hranljivim materijama kod Vašeg šteneta. Moja preporuka bi bila ishrana sa Alleva Puppy&Junior suvom hranom za štenad. Alleva Puppy&Junior je kompletan i izbalansiran obrok za dnevnu ishranu šteneta u fazi rasta i odvikavanja od sisanja. Sadrži sastojke neophodne za zdrav rast i razvoj kao i Inozitol – prirodni antioksidans koji vezivanjem slobodnih radikala usporava procese starenja organizma, snažno podstiče imunitet i poboljšava stanje kože i dlake. Istu hranu, samo za odrasle pse, možete koristiti i za ishranu Vaše kuje, kako sada, tako i u periodu graviditeta.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak