Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

 

 

P: Imam kuju američkog staford terijera. Starost 28 meseci. Trenutno je skotna 30 dana. Hranim je Bento Kronenom perform. Izbegava da jede ili vrlo slabo jede. Uradio sam biohemiju i hematologiju  krvi. Interesuje me vaše mišljenje o rezultatima i ishrani, jer mi je rečeno da ima problema sa jetrom i srcem (usporeno kuca). U prilogu šaljem i analize krvi.
Unapred zahvalan, Nenad - Niš

O: Ishrana u periodu graviditeta kuje je veoma bitan segment kojim utičete na zdravlje kako kuje tako i okota.

Da biste obezbedili pravilan i bezbedan razvoj fetusa i održali dobro zdravstveno stanje kuje, kako u periodu graviditeta, tako i u periodu laktacije, preporučila bih Vam da kuju hranite hranama superpremijum kvaliteta koje obezbeđuju sve potrebe organizma.

U prve dve trećine graviditeta (period u kojem se sada nalazi vaša kuja) ishrana treba da je ista kao i u periodu pre graviditeta, s tim što bi trebalo kuji ponuditi kvalitetniju hranu.

Ukoliko ste hranili kuju Bento Kronen hranom, onda treba da nastavite, ali ne sa energetski jačom hranom (Perform koja ima 32% proteina i 22% masti), već sa formulom za odrasle pse. Kada pas konzumira energetski jaču hranu, pojede je znatno manje jer je kaloričnija i brže zasiti. Ukoliko je kuji opao apetit od kada konzumira Perform hranu, najverovatnije da je u pitanju navedena razlika u kalorijskoj vrednosti hrane. Kuji ponudite hranu u više dnevnih obroka. Sa Perform varijantom hrane krećete za 10 dana kada kuja uđe u poslednju trećinu graviditeta.

Pored kvalitetne ishrane potrebno je da kuju držite u dobrim higijenskim uslovima i da joj pružite puno ljubavi i pažnje, izbegavajući izlaganje stresnim situacijama. Takođe, veoma je važno da je kuja redovno vakcinisana i da je sprovedena redovna dehelmintizacija (pred parenje, 2 nedelje pred okot i u period laktacije).

Što se tiče rezultata laboratorijskih analiza krvi koje ste mi poslali, skoro svi parametri su u granicama referentnih vrednosti.

Malo ispod granice ref. vrednosti se nalaze vrednosti za ukupan broj eritrocita, količinu hemoglobina, hematokrit i RDV - CV. Neophodno je dalje pratiti ove parametre, kako bi se utvrdilo da li ostaju na toj granici ili vrednosti padaju.

Vrednost AST (asparat aminotransferaza) je blago povišena. Povećanje vrednosti ovog enzima može ukazivati na oštećenje ćelija srčanog mišića, jetre i mišićnog tkiva.

Za dobijanje konkretne dijagnoze neophodno je da se obratite veterinaru kliničaru. Srčana oboljenja se dijagnostikuju i pomoću kliničkog pregleda, ultrazvuka, rentgenografije, EKG-a i kompletnijih biohemijskih parametara.

Oboljenja jetre se dijagnostikuju kliničkim pregledom, rendgenografijom, ultrazvučnom dijagnostikom i kompletnijim biohemijskim analizama.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak