Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam ženku patuljastog kunića staru oko 3 meseca. Zanima me sa koliko meseci može da se pari i koji su znaci kada ženka mora da se pari?
Unapred hvala, Jelena

O: Polna zrelost kod kunića nastupa u uzrastu od 3 - 6 meseci, što zavisi od rase i uslova držanja. Kunići malih rasa polnu zrelost dostižu ranije u odnosu na kuniće velikih rasa. Međutim ono što je važno da se naglasi je činjenica da sa polnom zrelošću kunića ne završava njihov telesni razvoj, pa rano parenje može da dovede do zdravstvenih problema kod ženke.

Zato rasplodne životinje malih i srednjih rasa ne bi trebalo da budu mlađe od 7 - 9 meseci.

Karakteristični znaci koji pokazuju da je ženka spremna za parenje su: češanje brade o tvrde predmete, čupkanje dlake, uznemirenost, kopanje po slami, senu i njihovo gužvanje, otok i crvenilo spoljašnjih genitalnih organa. Polni nagon ponavlja se svake tri nedelje i traje 3-5 dana. Ženka je jedino u tom periodu spremna za parenje.

Pravilo je da se ženka za parenje uvek donosi u kavez kod mužjaka. Prilikom parenja ženka podiže zadnji deo tela i do sparivanja dolazi veoma brzo. Ženka koja se pari prvi put obično cvili, što nam ukazuje na to da je parenje uspešno. Posle pet dana možete proveriti da li je ženka ostala skotna tako što je opet stavite u kavez kod mužjaka; ako beži od njega gotovo je sigurno da je skotna.

U toku graviditeta, ženka kunića pokazuje promene u ponašanju - gradi gnezdo od stelje i sena i to obično nedelju dana pre očekivanog okota, čupka dlake i dolazi do promena u ponašanju.

Provera skotnosti može se izvršiti i palpiranjem preko spoljašnjeg trbušnog zida (donji deo) i to najranije između 10. - 14. dana posle parenja. Nežnim pokretima palca i kažiprsta mogu da se osete male okruglaste tvorevine slične kuglicama. Graviditet kod kunića traje oko 30 dana, tako da ako znate datum parenja, znaćete i očekivani termin okota. Ženke obično okote 5-12 mladunaca (najčešće oko 8).

U toku graviditeta ženki nije potrebno da menjate hranu, a svakako ne treba da u ishranu uvodite nove namirnice ili povećavate dnevnu količinu hrane. Okot je najčešće noću i obično traje desetak minuta, posle čega ženka pokrije mlade sa dlakama i napušta gnezdo. Mladi se rađaju bez dlake i zatvorenih očiju. Majka doji mlade tri nedelje i obično jednom do dva puta dnevno i to najčešće noću.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak