Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moj pas ima ranu na potiljku koja izgleda kao ispucala koža i krvari. Šta je uzrok tome i kako se leči? Pavel Dispiter

O: Dijagnostika dermatoloških promena podrazumeva pregled kože, dlake i potkožnog tkiva. Kožne bolesti  mogu biti primarne, a mogu se javiti i kao klinička manifestacija drugih bolesti. U dijagnostičke metode u dermatologiji ubrajamo: uzimanje kožnih skarifikata, uzimanje brisa uha i citološki bris kutisa. Takođe je od velike važnosti dijagnostikovati  sekundarne bakterijske infekcije (npr. piodermija, dermatofitoze, demodikoza, otitis, pododermatitis).

Zatim je bitna identifikacija primarnog uzročnika, bilo da su to bakterije, gljivice, paraziti, endokrini poremećaji, alergije, autoimuna kožna oboljenja.

Anamneza je značajan i prvi korak u svakoj dijagnostici. Ona podrazumeva sve podatke o promenama koje vlasnik može reći veterinaru (npr. kada se javlja promena, sezonski ili ne, da li se pas češe, da li i na koji način opada dlaka, šta pas jede, gde boravi itd.). Prisustvo buva se lako može dijagnostikovati , a može se i isključiti i alergija na pljuvačku buve.

Dermatološki test uzimanjem kožnog skarifikata je lagana i brza metoda i njome se može dijagnostikovati čitav niz oboljenja. Brisom uha proveravamo sadržaj spoljašnjeg ušnog kanala. Kutanom citologijom se identifikuje tip ćelija (neoplastične ili akantolitičke). Na osnovu toga se može identifikovati neku autoimunu bolest. Sve promene na koži se mogu komplikovati sekundarnim bakterijskim infekcijama što u mnogome otežava otkrivanje pravog uzročnika bolesti.

Bez otkrivanja pravog uzroka i njegovog otklanjanja, terapija može biti neuspešna ili delimično uspešna. Zbog neotkrivanja pravog uzroka bolesti česti su recidivi kožnih oboljenja. Zato u otkrivanju i lečenju kožnih bolesti etiološka dijagnostika je od velikog značaja, a u cilju postavljanja dijagnoze potrebno je izvršiti niz detaljnih kliničkih ispitivanja kod obolelog psa.

Iz svih ovih razloga savetovala bih Vas da posetite veterinara koji bi pregledao psa i na osnovu pregleda postavio tačnu dijagnozu. Krvarenje suve ispucale kože kao što je slučaj kod Vašeg psa može biti posledica intenzivnog češanja, a pojava suve ispucale kože može biti posledica neke bolesti, neadekvatne ishrane itd.

O suvoj ispucaloj koži, možete više pročitati ovde.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak