Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Papagaj tigrica, mužjak, stalno povraća hranu i tu istu (povraćenu) hranu opet jede. Sam je u kavezu, veseo je, skakuće, ne primetim da ima neke druge zdravstvene probleme.Ne mogu da ga gledam više, muka mi je od toga. Molim vas da mi savetujete šta da radim, kako da mu pomognem. Unapred se zahvaljujem. Sofija


O: Probavni sistem ptica, za razliku od ostalih životinja, sastoji se od voljke, želuca podeljenog na dva dela (mišićni i endokrilni), dvostrukog slepog creva i kloake. U usnoj šupljini nema zubi. Ovi organi usko su specijalizovani i znatno se razlikuju od onih kod monogastričnih životinja (one koje imaju jedan želudac). Voljka je organ koji se može proširiti, a služi za unošenje hrane, i tu se čeka varenje hrane.


Smeštena je u donjem delu vrata u sredini ili lagano sa strane na levo, izvan šupljine tela. Važnu ulogu u procesu varenjag imaju enzimi. Enzim amilaza počinje da deluje već u ustima, a prvo vari vlaknastu hranu još u voljci. Postoji dvojako kretanje u ovom organu. Kontrakcijom (stezanjem) voljke gura se hrana u predželudac. Kontrakcije uzrokovane glađu počinju 30 do 45 minuta nakon hranjenja, postepeno se pojačava frekvencija i snaga u sledećih 5 - 6 sati kad i učestalost dosegne 6 - 12 ili više, a kontakcije su razdvojene pauzom voljke.

Većini probavnih problema uzrok je kvalitet hrane koja se daje ptičici. U prirodi ptice se hrane sirovom hranom koja je bogata probavnim enzimima. Ne samo što su u gotovoj hrani za tigrice (ali i za ostale ptičice) procesom proizvodnje eliminisani probavni enzimi već mnogi proizvođači dodaju veštačke boje, konzervanse i ostale hemijske materije. Ovi sastojci imaju negativno dejstvo na bakterijsku floru u probavnom sistemu papagaja. Moguće je da upravo iz ovih razloga vaša tigrica nema dovoljno enzima da svari sirova vlakna iz hrane, a to što je izbacuje odmah nakon hranjenja ukazuje da je problem lociran u voljci. Tako da jedino omekšavanjem hrane, izbacivanjem pa ponovnim uzimanjem polusvarenje hrane uspeva da unese u organizam hranjive materije.


Savetovala bih vam da promenite proizvođača hrane na onu koja sadrži prirodne sastojke bez dodanih šećera i konzervansa. Možete davati i sirovo povrće. Šargarepa i drugo povrće bogato je prirodnim enzimima. Kao dodatak možete u hranu dodati i kašikicu jogurta (s malo masti) koji sadrži pozitivne bakterije kao acidophilus koji pomaže u održavanju povoljnog odnosa bakterijske flore sistema za varenje.


OZNAKE: