Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam berrnardinca, starog sedam meseci. Pre nekoliko dana sam primetio da mu se u unutrašnjem uglu levog oko pojavila cista, koja je velicine 1/5 njegovog oka. Raspitivao sam se po internetu, i našao najblaže rečeno dijametralno suprotna mšsljenja o tome kako treba tretirati tu cistu, od saveta veterinara da je treba što pre odstraniti, do saveta da se nikako ne sme odstranjivati, jer može da izazove sušenje oka. Stoga vas molim za savet ili bilo koju preporuku. Nemanja

O: Promena koju opisujete najverovatnije predstavlja prolapsus suzne žlezde trećeg očnog kapka.

Fiziološki se oko psa vlaži iz dve suzne žlezde. Jedna se nalazi u gornjem kapku, a jedna u trećem očnom kapku. Suzna žlezda trećeg očnog kapka daje veću količinu suza koje su bitne za zaštitu oka.

Kod pasa manjih rasa, anatomski, žlezda trećeg očnog kapka je loše pričvršćena za svoju okolinu, te je sklona prolapsusima (menjanja pozicije u odnosu na fiziološku). Probairana suzna žlezda liči na crveno ispupčenje u unutrašnjem uglu oka. Vremenom može postati ljubičasta, jer krvotok kroz žlezdu slabi (zbog komprimovanih krvnih sudova).

Terapija je isključivo hirurška i svodi se na repoziciju žlezde (vraćanje žlezde na njenu prirodnu poziciju).

Operaciju izovodi veterinar specijaista, a potpuni oporavak je moguć za nedelju dana ukoliko nie dođe do komplikacija.

U slučajevima kada nije moguće vratiti žlezdu, neophodno je odstraniti je, ali je u većini slučajeva neophodno dodavati "veštačke suze" do kraja života, kako bi se izbeglo "sušenje oka", tj. komplikacije nastale usled smanjene količine suza.

Savetovala bih vam da psa odvedete kod veterinara specijaliste.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak