Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Za ljubimce imam par burmanskih pitona. Ženka je počela sa prvim presvlaćenjem i tu nastaje mali problem. Molim vas za savet i odgovore na moja, možda dosadna pitanja: Koliko traje presvlaćenje? Ishrana u toku presvlaćenja, da ili ne? Uzimanje u ruke? Znam da se vlažnost treba malo povečati ali i ne koliko? Puno pozdrava, super ste!  Unapred zahvalan, Goran

O: Burmanski piton (Python molurus) rasprostranjen je u južnom delu Azije, Pakistanu, Indiji, Sri Lanki, na jugu Kine. Prirodno stanište su mu močvarne šume, kameniti predeli blizu vode. Životni vek: do 40 godina.

To su noćne životinje, sklone usamljeničkom životu. Preko dana uživaju na suncu ili se skrivaju u pećinama, a noć provode na drveću ili u vodi, vrebajući plen. Zbog atraktivnih šara naziva se još i tigrasti piton. Žučkaste je boje, sa velikim kestenjasto-braon mrljama. Na glavi ima tamnu šaru i svetle pruge preko oba oka. Često se u zarobljeništvu javlja i albino varijanta. U prirodi se hrane različitim plenom, vodozemcima, gmizavcima, pticama i sisarima.

Mogu da narastu do 7 metara, mada se dužina odraslih jedinki najčešće kreće između 5 i 6 metara. Zmije rastu tokom čitavog života.

U zatočeništvu se hrane glodarima. Mladi pitoni hrane se miševima i to jednom nedeljno, a kada dostignu dužinu od preko 1,2 m hrane se belim pacovima i to na 10-15 dana. Odrasli pitoni hrane se većim glodarima (zamorcima i kunićima) dva puta mesečno. Kada je ishrana u pitanju morate da vodite računa da glodari ne budu iz prirode, da ne bi postojala mogućnost da zaraze zmije.

Dok su mladi, mogu se čuvati u manjem terarijumu (zapremine oko 100 litara), ali veliki pitoni se čuvaju u terarijumu minimalnih dimenzija prema formuli: duljina + širina terarijuma = duljina tela zmije (+/- 10 cm). Vodite računa da je ova vrsta zbog svoje veličine iznimno zahtevna u pogledu smeštaja, pa na vreme razmišljajte o nabavci dovoljno velikog terarijuma.

Zmije u zatočeništvu se češće presvlače nego one u prirodi. Naročito se to odnosi na mlade zmije kada je rast najintezivniji pa će u tom periodu zmija i češće odbacivati kožu. Zmije odbacuju kožu u jednom delu, uključujući i kožu oko očiju. Kod mladih zmija presvlačenje, uz normalne uslove u terarijumu i normalno hranjenje, trebalo bi da se odvija jednom mesečno.

Učestalost presvlačenja osim što zavisi od inteziteta hranjena i rasta zmije, zavisi i od drugih faktora kao što su: vrsta zmije, starost (mlađe zmije se presvlače češće), ishrana (dali ishrana zadovoljava sve nutritivne potrebe), reproduktivni status (da li je zmija polno zrela ili nije), zdravlje kože, uslovi u terarijumu (temperatura, vlažnost i podloga).

Problemi vezani za presvlačenje ipak su u većini slučajeva rezultat neadekvatnih uslova u terarijumu.

Pre samog presvlačenja koža je bez sjaja, oči se zamute (mlečne boje ili mutno plave), a vidljive su i promene u ponašanju, koje su upravo posledica zamućenja očiju, a samim tim i smanjenog vida. Posle dva do tri dana oči postaju bistrije i zmije u prirodi pa tako i u terarijumu traže mesta o koja će "ostrugati" kožu i na taj način olakšati presvlačenje. Presvlačenje počinje na glavi, a završava na repu. Ponekad samo presvlačenje može da traje i do sedam dana, a u literaturi postoje podaci koji govore da kod nekih vrsta taj proces može trajati i do 14 dana. Za vreme presvlačenja ne preporučuje se da zmiju uzimate u ruke, ni na bilo koji način uznemiravate, kao i da je hranite na silu.

Ipak ponekad se događa da se presvlačenje kože ne odvija u celini. Uzroci mogu da budu različiti, ali najčešće su, kako sam to navela, neadekvatni uslovi u terarijumu. Svakako Vam savetujem da proverite temperaturu u terarijumu (dnevnu i noćnu), procenat vlage, kao i da obratite pažnju na podlogu u terarijumu i ishranu (da li se zmija hrani dovoljno ili prečesto). Obratite i pažnju na samu kožu, tj. dali uočavate neke promene na koži, infekcije ili parazite koji su lako uočljivi, kao i koliko često držite zmiju u rukama (preterano "hendlanje" takođe može pruzrokovati probleme sa presvlačenjem). Ako primetite tako nešto, u tom slučaju svakako potražite pomoć veterinara koji poznaje fiziologiju i patologiju zmija. Naravno, to ne mora biti uvek slučaj pa se ponekad, uz sve idealne uslove, događa da se zmija ne presvuče u potpunosti.

Proverite postotak vlage u terarijumu. Vlaga se kontroliše higrometrom koji se postavlja takođe u terarijum. Vlaga treba da iznosi do 50%, a za vreme presvlačenja kože i do 60-65%. Ako je vlaga u terarijumu odgovarajuća, zmija će se presvući za 24 časa. Ako su svi uslovi u terarijumu zadovoljavajući, stavite u terarijum posudu sa toplom vodom, a na dno stavite grublji peškir, da biste svom ljubimcu olakšali presvlačenje. Podlogu koju koristite u terariju najbolje je tokom presvlaćenja ukloniti i staviti obične papirnate ručnike, na kojima ćete najlakše uočiti eventualne parazite.

U ovom osetljivom periodu preporučam Vam i da koristite vitaminsko mineralne dodatke ishrani, kako bi se nadoknadio eventualni deficit hranjivih materija.