aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam šumsku kornjaču koju sam kupio pre nedelju dana tu kod vas. Pre tri dana počela je da ispušta slinice iz nosa providne boje i ponekad joj oči suze. Primetio sam i da otežano diše. Što se tiče ishrane jede dosta ne izbegava hranu. Pročitao sam negde da je to upala pluća i dosta sam se zabrinuo. Nadam se da ćete mi pomoći. Hvala unapred, Aleksandar

О: Bolesti kod kornjača česta su pojava, a najčešće su vezane uz neadekvatan smeštaj i ishranu. Važno je održavati konstantnu temperaturu vode u terarijumu, a ona mora iznositi 25 - 26°C. Temperature niže od navedenih ili česte promene temperature često dovode do pojave bolesti. Bolesti mogu biti sistemske ili mogu zahvatiti pojedine organske sisteme.

Uz temperaturu, svakako je bitan i spektar UV svetla koji pospešuje sintezu vitamina D3 u organizmu. Manjak vitamina D3, E i A isto tako čine imunološki sistem slabijim i time kornjačicu podložniju bolestima. Pravilna ishrana jedan je od bitnih preduslova kako bi Vaša kornjačica bila srećna i zadovoljna.

O optimalnim uslovima držanja šumske kornjače možete pročitati u odgovoru Šumska kornjača – adekvatni uslovi za život.

Jedan od čestih simptoma oboljenja najčešće je smanjenje ili čak potpuni prestanak uzimanja hrane. Kako je Vaša kornjačica bila izložena hladnom vazduhu, velika je mogućnost da se prehladila. Svakako biste joj trebali omogućiti što bolje uslove života, pa Vam savetujem, ako nemate, da nabavite grejač koji će održavati temperaturu vode konstantnom. Ishranu obogatite povrćem, a možete i dodavati neki od vitaminsko - mineralnih preparata na hranu ili direktno u vodu. Na taj način ćete ojačati imunološki odgovor organizma.

Prehlada može dovesti do reverzibilne paralize pojedinih ogranaka nerava, pa se često javljaju simptomi od strane nervnog sistema, kao što su zanošenje u stranu, smetnje u kretanju i sl. Ne treba isključiti i bakterijsku infekciju, gde dolazi do umnožavanja bakterija koje se normalno nalaze u organizmu, a usled pada imuniteta postaju patogene.

Više o osnovnim uslovima držanja kornjače možete pročitati u okviru naše stalne rubrike „Moj ljubimac“ 

Ukoliko ne dođe do poboljšanja, svakako će biti potrebna antibiotska terapija, naravno u dogovoru s Vašim veterinarom.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak