Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kada najranije može da se počne sa dohranjivanjem štenaca. U pitanju je pas rase retriver. Recite mi i koja je hrana najadekvatnija. Oštenjeni su pre dva dana.
Unapred zahvalan,
Perica

O: Ishrana šteneta pre odbijanja od sise ne stvara probleme, budući da u fiziološkom smislu, uspeva da pokrije nutricione ptrebe održavanja majke, uvećane zbog toga što ona izvestan broj hranijivih sastojaka prenosi preko svojih dojki. Ipak, razlozi da se pribegne veštačkom dojenju su mnogobrojni:

- Zootehnički - kad je broj štenadi odveć veliki ili ako su ostali siročad
- Fiziološki - kada kuja nema mleka ili ne može da nasravi sa dojenjem
- Patološki, ako se javi upala dojke (nju najčešće uzrokuju stafilokoke ili kolibacili)

Zna se da štene dolazi na svet gluvo, slepo i da zavisi od spoljne temperature da bi očuvalo sopstvenu temperaturu tela do treće sedmice. S druge strane, štene veoma brzo raste zahvaljujući nutricionom bogatstvu kujinog mleka težina mu se udvostručuje za osam dana,utrostručuje za tri sedmice, učetvorostručuje za jedan mesec. Ta ogromna brzina rasta usko je povezana sa veličinom rase u zrelom dobu i može se nadzirati pojedinačnim svakodnevnim merenjem mladunaca, po mogućunosti uvek u isto vreme. Svako štene koie gubi na težini svakih 24 do 48 sati, ili prestane da dobija u težnii svaka dva ili tri dana mora se veštački dodatno prehranjivati. 

U ponudi Pet Centra može se naći idealna zamena za mleko kuje pri uzgoju štenadi  različitih proizvođača ( Cannina - Welpenmilch; Bewi dog- welpenmilch; Royal canin - 1 st mik). Dobra zamena za majčino mleko treba uvek da zadovolji tri imperativa, da bi se pokazalo delotvornim i da ne bi izazvalo štetno sekundarno dejstvo: Poštovati fiziologiju varenja šteneta, da se daje u "majčinskom" okruženju (toplina, higijena), da ima sastav najbliži sastavu kujinog mleka. Štenad se hrani pomalo, ali često. Savetuje se šema 7-6-5-4 (sedam sisanja dnevno u prvoj sedmici; šest u drugoj, itd.)  Za veštačko dojenje koristite savršeno čiste sudove: perite ih hladnom vodom, potom toplom da bi se izbegla koagulacija mlečnih proteina.

Odbijanje šteneta od sise (zalučivanje) utiče dobrim delom na njegovo kasnije ponašanje u pogledu ishrane; ukoliko je uspešno, ono se odražava na budućnost psa, kako na njegovu sposobnost budućeg prilagodjavanja u okviru životnog veka, tako i na njegov telesni razvoj i zdravlje. U stvari, ne postoji nikakvo tačno pravilo u vezi sa datumom početka odbijanja od sise: jedini istinski imperativ jeste držati se postupnog odbijanja, tokom odredjenog vremena. Jedino će takva metoda omogućiti organizmu šteneta, naročito njegovom digestivnom traktu da se prilagodi novoj ishrani. U periodu koji prethodi odbijanju od sise, od kraja treće sedmice dojenja treba početi sa davanjem kaše mladuncima (mlečna za štenad starosti 3 - 4 nedelje (Canina Welpenbrei), nalazi se u ponudi Pet centra. Odbijanje od sise se tako vrši postepeno do 5 - 6 sedmice. Počev od tog trenutka, štenad može jesti: tri obroka suve hrane sa dodatkom vode.

Iz  ponude Pet Centra mogla bih vam preporučiti gotove super Premium hrane: Hill’s,  Royal canin, Eukanuba, kao hrane premium proizvođača (Alleva, Brit, Cibau, Trainer, Belcando).  Hrane su izbalansirane prema uzrastu, težini odnosno veličini psa ili čak specijalizovane za određenu rasu. Sadrže sve sastojke neophodne za pravilan rast i razvoj.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak