Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam kunića, cca 2 meseca starog, koji je u odličnom stanju, a ima i istu takvu ishranu. Razigran je, deluje zdravo, pa mu je i krzno gusto i lepo. Međutim, primetila sam dok ga mazim neke čudne kvržice po telu. To sam bila okarakterisala kao krastice, ali sada sam razgrnula dlaku i videla da je to nešto što ustvari i ne znam da definišem. Hvala Vam, Darija

O: U otkrivanju i lečenju kožnih bolesti etiološka dijagnostika je od velikog značaja, i u cilju postavljanja dijagnoze potrebno je izvršiti niz detaljnih kliničkih ispitivanja obolelog mesta na koži.

Bez otkrivanja pravog uzroka i njegovog otklanjanja, terapija može biti neuspešna ili delimično uspešna. Zbog neotkrivanja pravog uzroka bolesti česti su recidivi kožnih oboljenja.
 
Dijagnostika dermatoloških promena podrazumeva pregled kože, dlake i podkožnog tkiva. U dijagnostičke metode u dermatologiji ubrajamo: uzimanje kožnih skarifikata, uzimanje citološkog brisa kutisa, biopsija. Takođe je od velike važnosti dijagnostikovati  sekundarne bakterijske infekcije (npr. piodermija, dermatofitoze, demodikoza), zatim identifikacija primarnog uzročnika bilo da su to bakterije, gljivice, paraziti, endokrini poremećaji, alergije, autoimuna kožna oboljenja. Prilikom svih ovih pregleda trebalo bi uzeti u obzior i mesta na kojima se javljaju kožne promene koja su označena kao predilekciona mesta za određenu bolest ali to ne može biti dovoljno za definitivnu dijagnozu.

Što se tiče promena koje su vidljive kod vašeg kunića, s obzirom na njegovo dobro opšte stanje, moguće da su u pitanju potkožni apscesi. Lokalizovani apscesi mogu da se jave kod kunića, a predstavljaju nakupljanje gnoja u novostvorenoj šupljini. Uglavnom nastaju kao posledica infekcije ubodnih ili ugriznih rana. Svaki apsces građen je od šupljine ispunjene gnojem i vezivnotkivne čaure koja služi kao barijera između zdravog i bolesnog tkiva. Terapija se sastoji u otvaranju apscesa i čišćenja dezinfekcionim sredstvima, kao i u lokalnoj primeni antibiotskih preparata (masti i praška).

Pojava potkožnih čvorića javlja se i kao jedan od simptoma miksomatoze kunića. Miksomatoza je zarazna bolest kunića koju karakteriše stvaranje čvorića u koži i potkožju na području glave, genitalnih organa i nogu. Uzročnik bolesti je virus sličan virusu boginja (dva tipa virusa). Izvori zaraze su bolesne životinje i njihovi sekreti, uginule životinje. Bolest se širi direktnim kontaktom (bolesne i prijemčive životinje), kupovinom bolesnih životinja, ubodom ektoparazita (komaraca, buva,...) kao i  preko povređene kože.

Bolest se karakteriše sledećim simptomima:
- povišena telesna temperatura (41-42°C),
- otok kapaka, gnojni iscedak iz očiju,
- stvaranje edema na genitalnim organima,
- pojava čvorića u potkožju, ušima, ekstremitetima, glavi.

Zbog gore navedenih simptoma, ova bolest je još poznata i pod nazivom "bolest lavlje glave kod kunića". Dijagnostika ove bolesti se postavlja na osnovu kliničkih simptoma i biohemijskim analizama.

S obzirom na godišnje doba (zima, niske spoljne temperature) i izostanak vektora (prenosioca) ovog zaraznog oboljenja, kao i na činjenicu da je vaš kunić dobrog opšteg stanja i nema drugih patognomoničnih simptoma koji bi ukazali na ovo oboljenje, najverovatnije je da se radi o potkožnim abscesima. Svakako vam preporučujem da vašeg kunića odnesete na veterinarski pregled, kako bi se sa sigurnošću postavila dijagnoza i ukoliko je potrebno preduzele odgovarajuće mere. Predlažem vam Veterinarski fakultet, ambulantu za male životinje.

Više informacija o kožnim oboljenjima kunića možete pročitati i ovde.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak