Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam psa (mešanac bigla), po imenu Tviti (ženka). Ima 3 godine. Ona se igra sa nama u kući, sva je vesela, ali kad je izvedemo napolje neće da se pomakne dalje od klupa ispred kuće. To je zato što su je udarila kola i ona se sad mnogo boji. Takođe laje na ljude, a svako dete koje potrči ona laje na njega, i tako prepadne ljude. Ja je stvarno volim i ona nikada ne bi ujela, ali to ne mogu da objasnim drugim ljudima na koje ona laje. Ja bih je kontrolisala, ali ona ne trpi povodac. Sad u poslednje vrijeme smo počeli malo da je privikavamo na povodac, ali opet to nije to, i dalje se boji. Molim vas odgovorite mi.
Unapred hvala, Sara

O: Određeno ponašanje životinje je sklop genetičkih informacija koje je nasledio, uz sadejstvo uticaja iz spoljašnje sredine i iskustava koje je pas doživeo.

U abnormalna ponašanja pasa spadaju: agresija, anksioznost, konfliktno ponašanje, strah, fobija, frustracije...

Ispoljavanje straha u određenoj situaciji može biti normalno. Vremenom pas uči i ima bolja shvatanja o tome koje opasnosti mogu da mu prete iz okoline. Veliki broj stvari iz spoljašnjosti može uplašiti i zbuniti psa.

Postoje različite tehnike rešavanja problematičnog ponašanja. Naravno, prvo je neophodno da psa odvedete kod veterinara specijaliste za bihejviorizam koji će postaviti detaljna pitanja i konkretizovati problem. Prvo i osnovno je ustanoviti da li se pas zaista ponaša drugačije ili je to samo faza privikavanja, tj. da li postoji problem u ponašanju i na koji način ćete ga rešiti.

Navikavanje je metoda kojom se pas izlaže neprijatnim stimulusima, dok ne shvati da mu ne preti nikakva opasnost. To znači da biste odvojili poslepodne ili prepodne i držali psa napolju u prijatnom i mirnom okruženju sa poznatim ljudima koje voli i kojima veruje. Ponećete mu hranu i vodu i ignorisati njegovo ponašanje. Ostaćete napolju sve dok se pas ne smiri i ne prihvati okolinu na pravi način. Ukoliko pas počne da ispoljava paničan strah, odvešćete ga kući. Svakodnevno morate da primenjujete ovu tehniku, dok ne dobijete željene rezultate.

Postoji još dosta složenih tehnika ispravljanja poremećaja u ponašanju, ali je za Vas i Vašeg psa najbitnije da se konsultujete sa specijalistom, kako ne bi došlo do zamene normalnog ponašanja sa poremećajem u ponašanju i kako bi Vam preporučio i detaljno razjasnio na koji način ćete dalje postupati.

O navikavanju psa na ogrlicu i povodac, pisali smo ovdeovde.


OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak