Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Da li možete da mi kažete sve što znate o patuljastim pinčevima? Trebala bih da ga dobijem za par dana pa me zanima čime se  hrani, kako, kada se izvodi, šta mu je potrebno, ovako nešto o njihovim osobinama.
Hvala unapred,
Nina

O: Patuljasti pinč pripada porodici pinčeva i šnaucera. Istorijat razvoja ove rase doseže još u daleki 14. vek. Već u tadašnje vreme kratkodlaki patuljasti pinč je postojao u svojoj poznatoj veličini. Jedino je još majmunski pinč bio te veličine.

Najviši ideal tadašnjih odgajivača bila je njegova veličina, zbog koje je žrtvovano sve ostalo. Često su se ove rase izlagale samo u kavezima ili u ruci vlasnika. Odlučujući faktori su bili glava i visina. To je dovelo do degenerisanja patuljastih rasa. Ali kasnije su se počele tražiti i druge osobine, kao čvrsta građa, harmonija pokreta i tela. Tako je dobijen zdrav, snažan, a uz to plemenit i harmoničan patuljasti pas.

Patuljasti pinč je umanjena slika pinča, bez anatomskih grešaka patuljaka. Skladno je građen mali pas. Telesne karakteristike, kao što su glava, njuška, rep, vrat, leđa, dlaka i boja jednake su kao i kod pinča. Oznake, koje se razlikuju od osnovne boje pojavljuju se iznad očiju, na vratu i prsima u obliku dva međusobno odvojena, ograničena trougla, pa na sredini prednjih nogu, na šapama, na unutrašnjoj strani zadnjih nogu i oko stražnjice.

U greške spadaju: težak i zaobljeni čeoni deo lobanje, vrapčasto lice sa glavom oblika jabuke, nabor na čelu, tanka dlaka, jeguljasta crta po leđima ili tamno sedlo. Visina: 25 do 30 cm, težina: od 3 do 4 kg. Doživi do 15 godina starosti.

Pisac pseće istorije Strebel nije bio prijatelj te pasmine. Napisao je: "Po celi se dan smrzava i ima podvučene zadnje noge." To se odnosilo na patuljastog pinča kojeg su tada zvali srnasti pinč. Kada ga je Strebel tako opisao patuljasti je pinč bio prilično omiIjen. 1895. godine, kada su ga prvi puta upisali u nemačku rodovnu knjigu bila su upisana 83 patuljasta pinča. Pravi patuIjasti pinč je jako temperamentan, barem toliko koliko i njegov veći brat pinč. Voli igru i oprezan je, previše glasan. Njegova privrženost porodici je neizmerna. Lako se neguje i ima sve prednosti malog psa. Kod kupovine pazite da vam ne prodaju premalenog psa. Minijaturna kopija tog psa potiče iz premalo nadgledanih odgajačnica. Patuljasti pinč je mala, kompaktna i mišićava rasa, tamnih, blistavih i ovalnih očiju, boja dlake može biti crna, čokoladna ili crvenkasto - smeđa. Ova rasa ima poseban hod, poput malog paradnog konjića. Vrlo su ponosni, hrabri i odani jednom članu porodice, puni su energije i inteligentni.

Mogu biti dobri i umiljati u društvu male dece i ostalih kućnih ljubimaca, ali uzgajivači preporučuju da ovu rasu ne treba ostavljati bez nadzora vlasnika na duže vreme sa malom decom ili ljudima (gostima) koji nemaju dovoljno iskustva sa psima jer bi se mogla ispoljiti njihova „lošija strana“ naravi (griženje), posebno ako takav pas nije dovoljno socijalizovan, odgojen i dnevno išetan.

Ova rasa je veličinom mala, ali to ne znači da se oni osećaju manjim i manje vrednim, naprotiv zbog toga se vrlo intezivno nameću svojim vlasnicima i žele postati "alfa" vođom, kako psima tako i ljudima. Ovde se rađaju greške u odgoju ove rase tokom perioda odrastanja, jer uglavnom vlasnici prvi popuste upravo zbog njihove "veličine i ljupkosti" i dozvole mu sve i svašta (skakanje u krilo vlasnika, prekomerno lajanje, griženje i napadanje ostalih članova porodice i gostiju, spavanje na jastuku vlasnika, ležanje na kauču, i to na mestu koje koristi "glava" porodice i slično).

U nastavku Vam navodimo par primera i saveta: prilikom gledanja televizije vlasnik treba prvi sesti na kauč i tek onda pozvati psa da sedne pored njega. Takođe, vlasnik prvi jede, a onda spušta punu posudu za psa i odobrava mu pristup i hranjenje. Npr. nikad ne gledajte televiziju ležeći na podu sa svojim psom jer Vas neće prihvatiti kao svog vođu (alfa). Ako Vam pas leži na putu, ne zaobilazite ga već pređite preko njega (dokazujete svoju dominantnost), kada napuštate dnevni boravak ili stan, makar na par minuta i vraćate se na isto mesto, ignorišite psa sledećih par minuta. Pas ne bi trebao spavati u krevetu vlasnika jer je krevet rezervisan za "alfu" koji u ovom odnosu mora biti vlasnik. Igru sa igračkama započinje i završava vlasnik, psa treba naučiti da oni ne poseduju (igračka, kost, stara patika...), vlasnik mora moći svome psu uzeti bilo kada ili bilo što iz usta ili ispred njih. Možda Vam se ovo čini pomalo okrutno, ali na ovaj način štitite zdravlje svoga psa jer on u šetnji može pronaći i npr. otrovanog glodara ili neki od otrovanih mamaca, a simptomi trovanja će biti vidljivi kasno, te terapija neće imati nikakvog učinka.

Dokazano je da psi osećaju emotivno stanje svoga vlasnika (nervoza, strah), a u tom momentu neke rase (poput pinča) shvate da su im vlasnici "slabi" i preuzimaju vodstvo, postaju "alfa". Takvi psi imaće problema sa ponašanjem uopšteno.

Svakog psa treba prošetati dnevno bez obzira na njihovu veličinu i rasu. Šetnjom se razvija i održava fizičko i psihičko zdravlje, kako naših kućnih ljubimaca tako i naše zdravlje. Psa treba odvesti u šetnju više puta tokom dana, ako živite u stanu, i to 3 - 4 puta u trajanju od 15 - 30 minuta ili manje puta, ali vremenski duže (do 1 sat).

Pinč spada u takozvane "mini" rase. Termin "mini" obuhvata pse težine od 1 - 10 kilograma u odrasloj dobi. Ovoj kategoriji pripadaju i "toy" psi, čija telesna težina u odrasloj dobi ne prelazi 4 kilograma. "Mini" psi danas su vrlo popularni ljubimci. Lako se prilagode životu sa ljudima, uz uslov da se redovno izvode u šetnju. Sitan rast i elegantna figura male pse na prvi pogled čine krhkima, međutim oni su vrlo otporni psi. Dokaz tome je i njihova dugovečnost, pa mogu živeti i preko 15 godina.

Potrebno je deset meseci da štene mini rase dostigne težinu odrasloga psa. Ovaj rast je izrazito brz i zahteva hranu visoke energetske vrednosti. U obzir se mora uzeti nedovoljna razvijena sposobnost varenja hrane, te mala čeljust i mali zubi. Do kraja rasta štene uveća svoju telesnu težinu skoro 20 puta i potrebno mu je dvostruko više energije nego odraslom psu da bi se održala intezivna metabolička aktivnost. Nakon odvikavanja od sisanja sistem za varenje još uvek nije u potpunosti razvijen pa je vrlo osetljiv. Period između 4. i 12. nedelje presudan je u smislu imuniteta šteneta. Koncentracija antitela stečenih kolostrumom (prvim majčinim mlekom) opada. Štene u tom periodu još uvek nema potpuno razvijen imunološki sistem. Mini psi često pate od osetljivosti usne duplje i zuba. Ovaj problem je vezan uz formiranje zubnog plaka i zubnog kamenca.

Najbolju ishranu postižete ako štene hranite hranom koja je superpremijum ili premijum kvaliteta, za štence malih rasa.
 
To je hrana koja se proizvodi od vrhunsko kvalitetnih sirovina. Ona je najiskoristivija za organizam psa, pa uz manje količine konzumirane hrane omogućava zadovoljenje svih potreba organizma kako u rastu i razvoju, tako i u odraslom uzrastu. Zbog svog kvaliteta i visoke energetske vrednosti, ova hrana se daje u manjim dnevnim količinama u odnosu na druge hrane. U ove hrane ubrajamo: Brit Care, Hill’s, Royal Canin,Trainer, Pro Plan, Alleva itd. Dnevna količina hrane je propisana u tabeli na poleđini pakovanja. Dnevnu količinu možete podeliti u dva obroka.

"Ljudska hrana" ne bi bila dobar izbor za Vašeg psa, jer je gotovo nemoguće ostvariti pravilan odnos svih hranjivih materija kao u psećim super premium hranama.

Redovna zdravstvena nega, kupanje i šetanje psa je takođe bitan segment odgoja.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak